Niet creatief? Onzin!

In 4 stappen word je creatiever dan je denkt

Als kleuter hoorde Jonathan Malm van zijn juf dat de groene bloemen die hij vol trots had getekend, niet bestaan. Toen hij als volwassene bij toeval ontdekte dat groene bloemen wel degelijk bestaan, kwam hij er ook achter welke impact die ene negatieve reactie had gehad op zijn creativiteit. Nu inspireert hij mensen vanuit zijn geloof hun creativiteit meer te gebruiken. Zijn nieuwe boek The Hidden Option (De Verborgen Oplossing) is daarbij een goed handvat.

Malm is ervan overtuigd dat iedereen iets heeft ontvangen van Gods creativiteit. Niet alleen artistieke mensen als schilders, zangers, dansers, schrijvers en banketbakkers. Want hoe zit het met de verkoper die zijn doelstellingen eerlijk weet te halen? Of ouders die hun kinderen dwars door alle moderne prikkels heen weten te verbinden met Gods liefde? Dat vraagt net zo goed creativiteit. Zij vinden een oplossing die veel anderen niet vinden.

God gaf ons niet alleen een biddende geest, ook een creatieve

Creativiteit is als verstoppertje

Om te geloven dat je creativiteit in je hebt, helpt het dus om er anders naar te kijken. Creativiteit gaat niet over kunst, maar om het oplossen van problemen. Oplossingen die er wel zijn, maar niet voor de hand liggen. Dus niet meteen tevreden zijn met optie a of b, maar op zoek gaan naar een oplossing die het probleem echt oplost. Soort verstoppertje dus. Een spelletje dat God graag lijkt mee te spelen en waar wij mensen beter in zijn dan we voor mogelijk houden. Het zou niet voor het eerst zijn dat Hij iets voor je verbergt om te vinden...

Om dat te bewijzen, geeft Jonathan Malm geen tips om ervoor te bidden, maar een heel praktisch handvat om thuis, op je werk of in je kerk mee aan de slag te gaan: De MogelijkhedenMatrix (zie hieronder). Want God gaf ons niet alleen een biddende geest, ook een creatieve. Dus ga de uitdaging aan en ontdekt dat je met iets meer moeite de verborgen oplossingen kunt vinden.

Jonathan Malm

De MogelijkhedenMatrix

1. Beschrijf je probleem
Pak een A4’tje en schrijf je probleem zo kort mogelijk bovenaan het vel. Teken daaronder drie kolommen.

2. Schrijf alle slechte oplossingen in de linkerkolom
Denk aan ideeën die meer problemen veroorzaken dan oplossen, of ideeën die je simpelweg niet aanstaan. Al gebruik je deze niet, het helpt je gedachten op gang en het helpt je door alle mogelijke oplossingen.


3. Schrijf alle onmogelijke oplossingen in de rechterkolom
Niets is te gek of te vreemd! Het mag tegen elke natuurkracht ingaan en zelfs tegen God of gebod… Geen enkel idee mag te snel afgeschoten worden, hoe belachelijk het misschien voelt. Het rekt je probleemoplossend vermogen op, en kan bovendien uitermate vermakelijk zijn.

4. Schrijf alle mogelijke oplossingen in de middelste kolom
In deze kolom gaat het gebeuren. Schrijf alle oplossingen op die zouden kunnen werken, maar… schrijf de oplossingen op, mét daarbij wat je tegenhoudt om ervoor te gaan. Die ‘maar’ is heel belangrijk, daar vinden innovators hun magie. Als je een antwoord vindt op de ‘maar’, heb je een goed idee in handen.

Voorbeeld uitgewerkt: op tijd in de kerk

Een van de problemen die Jonathan beschrijft in zijn blog is: hoe zorg je ervoor dat iedereen op tijd in de kerk is? 

Slechte oplossingen:

  • Praat mensen een schuldgevoel aan.
  • Wacht met de dienst tot iedereen binnen is.

Onmogelijke oplossingen:

  • Sluit mensen op in de kerk.
  • Vraag God laatkomers te straffen.

Mogelijke oplossingen:

  • Zorg voor ontbijt in de kerk, maar… daar komen westerlingen hun bed niet voor uit.
  • Start de dienst met het meest spannende onderdeel, maar… de vraag is of dat wel zo spannend is.
  • Zorg dat kinderen hun ouders op tijd mee naar de kerk slepen, maar… geen kind doet dat zomaar.

Stel: wat gebeurt er als je kinderen wél enthousiast kunt maken om op tijd in de kerk te zijn? Wat als je bijvoorbeeld het leukste deel van de kindernevendienst of zondagsschool tien minuten voor de dienst plant? Een leuk spel, grabbelton, schmink of… Dat wil geen kind missen! Kunnen de ouders even tot zichzelf komen voor de dienst, of gezamenlijk opstarten met koffie. Het kan niet anders dan dat de diensten voortaan anders beginnen.

Geschreven door:

Willem Bikker

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons