Máxima verrast vluchtelingen in de Bijlmer

Koffiedrinken in de oude Bijlmerbajes

Koningin Máxima bracht dinsdagmiddag een verrassingsbezoek aan Refugee Company. Dit project in de oude Bijlmerbajes helpt vluchtelingen aan het werk. “Jullie zijn de inspiratie die heel veel mensen nodig hebben.”

Een uur geleden hoorde Mahmoud Alomar (29): de koningin komt op bezoek. Hij is er opgetogen over. “Ik hoop dat ik op de foto kan met haar."

Twee jaar geleden vluchtte hij uit Syrië. “Ik had maar ongeveer honderd euro per maand en wilde graag werken.” Daarom vroeg Mohamed aan de gemeente of hij kleren kon maken, net zoals in Syrië. “Mijn vader heeft me vroeger het vak geleerd. Via de gemeente kwam ik terecht bij Refugee Company, waar ik aan de slag kon in het atelier.” Inmiddels heeft Mahmoud een baan bij pakkenwinkel SuitSupply. 

Maar er is meer op de locatie waar de stichting nu een jaar zit, zo hoort de koningin als ze is aangekomen. Naast een kledingatelier is er een restaurant en een koffiebarretje waar vluchtelingen kunnen werken. Op deze manier wordt er geld verdiend, en doen de vluchtelingen ervaring op voor een vaste baan. Oprichtster Fleur Bakker legt uit dat het soms lastig is vluchtelingen te laten doen wat bij hen past. “Het gebeurt soms dat mensen bijvoorbeeld zeggen dat ze graag in de horeca willen werken, maar als ze dat hier eenmaal doen, dat helemaal niet leuk vinden.”

Dan staat de koningin echt naast Mahmoud in het kledingatelier en laat hij trots zijn zelfgemaakte overhemden zien. Vervolgens neemt de koningin een kijkje in de koffiebar. “Mag ik een dubbele espresso?” vraagt ze aan de vluchteling achter de bar. “Ik heb nog nooit zo’n precies afgemeten kopje koffie gehad,” glimlacht Máxima als de boontjes worden gemalen. Met haar kopje loopt de koningin door naar het restaurant, waar een aantal vluchtelingen vertelt hoe ze leerden bakken.

(Tekst loopt door onder de video.)


Aan het einde van haar bezoek hoort de koningin van een aantal vluchtelingen hoe ze aan iemand met een soortgelijke baan werden gekoppeld, om zo meer mensen te leren kennen. Zo ontstond bijvoorbeeld het koppel Rami (36) – hij wil zijn achternaam niet noemen – en Olga Busch (45). Voordat hij vluchtte uit Syrië, werkte Rami in de media. “Via internet zag ik dat Rami een enorm goed cv heeft,” vertelt Olga. “Omdat ik dezelfde werkachtergrond heb, kon ik hem met een paar telefoontjes goed helpen.” Rami heeft inmiddels een baan bij een grote mediaorganisatie. De twee spreken elkaar bijna dagelijks. “Nu ik weer werk, heb ik ook weer zin om andere dingen te ondernemen,” zegt Rami. Dat de koningin er was, vond hij erg bijzonder. “Het geeft een goed gevoel om met iemand te spreken die voor mij opkomt.”

Voor de koningin weer vertrekt, bedankt ze de vluchtelingen en spreekt hen toe: “Succes met alles. Jullie zijn de inspiratie die heel veel mensen nodig hebben.”

Tekst en video: Tirza van der Graaf
Hoofdbeeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons