Liedjes in Londen

Blog van Matthijn Buwalda

De herfstkou is in de huizen van Londen getrokken. De mensen haasten zich op deze late avond met opgestoken kragen door de stad. In een klein zijstraatje staat een groepje mensen te luisteren naar een man met een gitaar.

Aan de ene kant van het straatje staat de poptempel waar de man die avond met zijn band een concert heeft gegeven, aan de andere kant een eeuwenoude kerk, die de bommen van de oorlog heeft overleefd. De toren wijst zwijgend naar boven. Ik ben een van de mensen in dat straatje die luisteren naar de man met zijn gitaar. Hij is een zanger en schrijver die ik zeer waardeer en in een gekke bui besloten mijn broer(tje) en ik naar Londen te reizen om zijn concert bij te wonen. Nu staan we buiten te luisteren naar wat de zanger zelf de ‘aftershow’ noemt.

Na een aantal verzoekjes kondigt hij het laatste lied aan. Ik mis het verhaaltje dat hij erbij vertelt, want mijn telefoon begint te trillen. Handig, die 4G-dekking in heel Europa zonder dat je extra hoeft te betalen. Ik werp een snelle blik op het scherm en zie een melding van de NOS: ‘Meerdere doden en gewonden bij aanslag in New York.’ Ik kijk er nauwelijks meer van op en stop de telefoon terug in mijn jaszak. De zanger heeft zijn verhaal bij het liedje verteld en begint op zijn gitaar te spelen als hij plots wordt overstemd door de sirenes van politiewagens, die met hoge snelheid langs komen rijden. Het nieuwsbericht van de NOS schiet even door mijn hoofd. Als de stilte terugkeert, begint hij te zingen.

Het is een bewerking van het Onze Vader. Poëtisch en fris, maar onmiskenbaar het gebed dat Christus Zijn discipelen leerde bidden. Midden in een wereld van nare NOS-berichten, onheilspellende sirenes en herfstkou zing ik zachtjes mee: ‘Your kingdom come, Your will be done, on earth as it is in heaven. Give us today our daily bread, forgive us weary sinners.’ Niet als een goedkope vlucht uit de realiteit, maar als een diepe hoop op een nieuwe werkelijkheid.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons