Lang leve(n) de amish!

Onderzoek: leden Old Order Amish worden gemiddeld 10 jaar ouder

Het geheim van een lang leven? Dat is mogelijk te vinden bij de amish. Bij oudere leden van die traditionele christelijke gemeenschap, bekend om haar sobere levensstijl en afwijzing van moderne technologie, ontdekten Amerikaanse wetenschappers een specifiek gen. De dragers ervan leven gemiddeld maar liefst tien jaar langer.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Onderzoekers van de Northwestern University uit Chicago hebben in de plaats Berne (Indiana) 177 leden van de Old Order Amish bestudeerd, de grootste en meest conservatieve groep onder de amish. Van hen droegen 43 mannen een gemuteerde, niet-werkzame variant van het gen SERPINE1. Dit zorgt voor de aanmaak van een eiwit dat het afsterven van cellen versnelt. Voor zover de onderzoekers weten, komt het gen in geen enkele andere bevolkingsgroep voor.

Een betere gezondheid

De wetenschappers constateerden dat de telomeren (beschermende puntjes aan het uiteinde van chromosomen, die met het klimmen van de jaren korter worden) bij dragers van dat gemuteerde gen tien procent langer zijn. Dit suggereert, aldus de onderzoekers, dat het verouderingsproces bij hen trager verloopt dan bij andere mensen. Bovendien hebben de dragers van het gen door de bank genomen een betere gezondheid én lijden ze minder vaak aan diabetes. Bij muizen is volgens De Standaard al vastgesteld dat het gen tevens zorgt voor een betere stofwisseling.

Verouderingsproces ontrafelen

“Veroudering blijft een van de meest uitdagende biologische processen om te ontrafelen,” schrijft onderzoeksleider dr. Douglas Vaughan in Science. “Er bestaan vandaag de dag geen gerichte interventies om het verouderingsproces tegen te gaan en een gezond lang leven te bevorderen.” Vaughan en zijn team geven aan nader onderzoek te gaan doen op basis van hun bevindingen in Berne.

Beeld: Unsplash (Annie Spratt) en Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons