Kerk in Texas onberispelijk wit geverfd na bloedbad

Herdenkingsplek voor de slachtoffers

Een week nadat voorganger Frank Pomeroy zijn dochter is verloren bij het bloedbad in zijn kerk in Texas, ging hij de kansel weer op. In een tent. En hij sprak over hoop. "Mijn dochter mag nu dansen in de hemel."

Vorige week liep een gewapende man de First Baptist Church of Sutherland Springs binnen en opende het vuur op de kerkgangers. Dominee Pomeroy en zijn vrouw waren op dat moment niet aanwezig in de kerkdienst, maar hun 14-jarige dochter Annabelle wel. Zij was een van de 26 slachtoffers die omkwam in het bloedbad. 

Pomeroy: "We hebben zelf de mogelijkheid om te kiezen. Kiezen we voor de duisternis, zoals de jonge man die schoot, of kiezen we voor het licht en voor het leven? Ik weet zeker dat iedereen die gestorven is die dag, onder wie mijn beste vriend en mijn dochter, nu met Jezus dansen in de hemel!"

Na de eerste kerkdienst sinds de schietpartij in Sutherland Springs, werden weer mensen toegelaten tot het kerkgebouw. De dienst zelf was in een tent naast de kerk. Er kwamen ruim 700 mensen op af. In de kerk zijn de stukgeschoten ramen vervangen en kogelgaten gevuld. Alle kerkbanken en het tapijt zijn verwijderd uit de ruimte. De gehele kerk is van de vloer tot het plafond wit geschilderd. Op een van de muren is in zwarte letters de tekst van Psalm 100 aangebracht. Dit was de Schriftlezing die tijdens de kerkdienst vorige week had moeten worden gelezen. Op de plekken waar de slachtoffers vielen, staan 26 stoelen met hun namen in gouden letters. Voor ieder van hen, van een ongeboren baby tot een 77-jarige, was er een roos geplaatst.

Pomeroy haalde ook 1 Korinthiërs 13 aan in zijn toespraak. ”Door de liefde van God hebben we dit aangevallen gebouw veranderd in een plek om te gedenken, opdat niemand zal vergeten: de liefde zal nooit vergaan." 

Lees ook het interview met terrorismedeskundige Beatrice de Graaf waarin zij spreekt over een 'liturgie van hoop'. Beatrice: "Dat zijn rituelen en symbolen die je als gemeenteleden samen kunt beleven, door ‘tekenen van de hoop’ op te richten. Dat kan een kerkdienst zijn, een viering. Maar ook een stille tocht. De kopten deden dat bijvoorbeeld nadat in Egypte een aanslag op een kerk was gepleegd. Ze droegen een kruis door de straten, waarmee ze lieten zien: het kwaad is niet het einde, Jezus is gestorven en opgestaan. Kort na de aanslag in het Duitse München hield een bisschop een wake op het plein waar de dader om zich heen had geschoten.
Het zijn liturgische handelingen die in de ogen van de wereld ‘dwaas’ kunnen lijken, maar die mensen kunnen helpen met het kwaad om te gaan."

Bron: NOS.nl
Beeld: ANP

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons