Kerk in Actie organiseert ‘Smaakmaker van het Jaar’

Verkiezing voor het beste diaconale initiatief

in Christelijk Nieuws

Etentjes met buurtbewoners, een Kerk op Wielen of de buddy zijn van vluchtelingen: door heel Nederland organiseren diaconieën prachtige projecten. Kerk in Actie organiseert dit jaar voor het eerst de verkiezing ‘Smaakmaker van het Jaar’, en heeft inmiddels 7 diaconale initiatieven genomineerd om in het zonnetje te worden gezet.

De projecten zijn voorbeelden van mooie lokale initiatieven waarbij geloof, hoop en liefde in de praktijk worden gebracht. Zo zijn er 'smaakmakers' die dat heel letterlijk nemen, door het organiseren van maaltijden. Drie van de projecten hebben met eten te maken. Maar ook een muziekmiddag, een maatjesproject, een Kerk op Wielen en een volkstuin zijn genomineerd voor de prijs.

Kanshebbers

De 7 genomineerden hebben allemaal een project waarbij geloof, hoop en liefde naar voren komen. Zo heeft de Protestante Diaconie Zuidland een aantal volkstuinen waar geen huurders voor werden gevonden. De diaconie is zelf groente gaan verbouwen en deelt de oogst uit aan minderbedeelden binnen en buiten de gemeente.

De protestantse gemeente Montfoort organiseert iedereen maand HapSnap, een eetgroep die verbinding legt tussen Montfoorters en vluchtelingen. Ook de Pauluskerk in Leerdam heeft een eet-intiatief: ‘Samen Eten’ is een wekelijkse maaltijd voor mensen die alleen zijn. Het project Dorpssoep van de protestantse gemeente Leersum is begonnen als initiatief tegen voedselverspilling en uitgegroeid tot een moment van ontmoeting.

Ook het buddy-project van het Diaconaal Platform Hardenberg is genomineerd. In dit project worden gemeenteleden gekoppeld aan mensen die in een asielzoekerscentrum wonen. Pioniersplek De Schone Poort Almere heeft een Kerk op Wielen, een omgebouwde SRV-wagen waar mensen terecht kunnen voor een bakje koffie of een goed gesprek.

Stemmen

Een vakjury selecteerde de 7 originele initiatieven voor de verkiezing ‘Smaakmaker van het Jaar’. Het publiek kan stemmen via de website, de winnaars worden op 11 november tijdens de Landelijke Diaconale Dag van Kerk in Actie bekendgemaakt.

Stemmen kan via Kerkinactie.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons