Invloedrijke hindoepriester ontmoet Jezus

Rahil Patel had duizenden volgelingen, maar geen vrede

Al bezat hij letterlijk niets, toch genoot hij vaak van een luxe die alleen de superrijken zich kunnen veroorloven. Mitesh (nu Rahil) Patel was jarenlang de ‘onderkoning’ van een van de grootste, rijkste en invloedrijkste hindoe-organisaties ter wereld. Waar hij ook sprak, hij trok massa’s mensen. Maar diep vanbinnen knaagde de twijfel.

Mitesh groeit op in een hardwerkend, traditioneel hindoestaans gezin in Londen. Zeer tegen de zin van zijn ouders, kiest de begaafde scholier er al jong voor om swami (priester) te worden, geen advocaat, arts of zakenman. De reden? Als 16-jarige maakt hij kennis met de buitengewoon charismatische goeroe Guruji, die in 1988 de Britse hoofdstad bezoekt.
Samen met zijn broer Raj smeedt hij plannen om stiekem van huis weg te gaan, om zich volledig aan de godsdienst te wijden. Met hulp van betrouwbare vrienden vliegen ze in het diepste geheim naar hun goeroe. Hun familie en hun verleden doen er niet langer toe: Guruji is voortaan hun vader – en hun god.

Een levende godheid

De tot in hun haarvaten toegewijde broers worden samen opgeleid tot priester. Na hun inwijding mogen ze de feloranje priesterkleding dragen. Met name de ster van Mitesh rijst snel: om de een of andere reden wordt hij vrijwel direct de rechterhand en beschermeling van Guruji, die door zijn volgelingen als een soort levende godheid wordt beschouwd. De goeroe ziet een grootse toekomst voor zijn intelligente pupil weggelegd. En alles wijst erop dat hij het bij het rechte eind heeft.
Hoewel zijn gezondheid ronduit zwak is, slaagt Mitesh er schijnbaar moeiteloos in om in allerlei Europese hoofdsteden hindoecentra op te zetten. Ook daarbuiten groeit zijn faam, en zijn invloed. Aan geld heeft de organisatie nooit gebrek. Want een aantal superrijken spaart kosten noch moeiten om het Guruji en de andere swami’s in de top van de organisatie zo aangenaam mogelijk te maken, en om te helpen nieuwe centra te stichten.

Een aantal superrijken spaart kosten noch moeiten

Een innerlijke stem

Als bezitloze priester baadt Mitesh in weelde, waar en wanneer hij wil. Van exotische vakanties en superluxe vliegreizen tot peperdure hotelovernachtingen, hij krijgt het allemaal. Mensen buigen als knipmessen om aan zijn geringste wensen te voldoen, omdat hij zo dicht bij hun ‘god’ Guruji staat.
Af en toe hoort Mitesh een soort innerlijke stem, die hem allerlei lastige vragen stelt. Is het zijn geweten dat opspeelt? Of is het de stem van de een of andere godheid die hij nog niet kent? De jonge hindoepriester heeft geen idee, en probeert deze stem te negeren.

Altijd vrije toegang

Enorme mensenmassa’s? Mitesh weet ze als spreker altijd moeiteloos te boeien. Maar meer en meer ervaart hij dat hij niet werkelijk gelooft in de boodschap die hij (ogenschijnlijk zeer succesvol) brengt, op allerlei plekken in deze wereld. Al leest hij de hindoegeschriften keer op keer, ze raken zijn hart niet.
Slechts een enkeling weet van zijn innerlijke twijfel. Die moet hij koste wat het kost zien te verbergen voor Guruji: hij wil niet uit zijn genade vallen. Ook beseft Mitesh maar al te goed dat er veel andere swami’s zijn die hem zijn bevoorrechte positie ten zeerste misgunnen: Mitesh is al jaren de enige die altijd vrije toegang heeft tot Guruji.

In het hol van de leeuw

Terwijl de jaren verstrijken, merkt Mitesh tot zijn eigen verrassing dat hij steeds meer wordt aangetrokken tot de persoon van Jezus Christus, en tot kerkgebouwen. In het grootste geheim heeft hij contact met christenen, en verdiept hij zich in de Bijbel. Te midden van zijn talloze spirituele boeken, bewaart hij stiekem een kinderbijbel.
Mensen in zijn omgeving merken dat zijn boodschap tijdens bijeenkomsten allengs anders wordt. Ze ruiken lont: deugen zijn denkbeelden eigenlijk nog wel? Het duurt niet lang, of hij moet tekst en uitleg komen geven in het hol van de leeuw: het kantoor van zijn aanbeden goeroe, in India.

Mitesh moet zijn oranje priesterkleding afleggen

Een blinde muur

Als Mitesh hem tijdens deze laatste ontmoeting (in 2011) te kennen geeft dat hij niet langer een swami wil zijn, laat Guruji hem keihard vallen. Dit stelt Mitesh bitter teleur. Had hij al zijn eigen dromen, wensen en ambities niet opgeofferd om deze vriendelijke, wijze vaderfiguur door dik en dun te volgen? Heeft hij zich niet ruim twintig jaar lang in het zweet gewerkt voor het succes van de organisatie?
Maar de teerling is geworpen: Mitesh moet zijn oranje priesterkleding afleggen. Na een kort afscheid van zijn broer Raj, vliegt hij in het diepste geheim als gewone burger terug naar zijn vaderland, Groot-Brittannië. Hij is de 40 al bijna gepasseerd, en beseft dat zijn toekomst een blinde muur is. Dat hij zijn geliefde broer nooit meer terug zal zien, weet hij op dat moment nog niet: omdat deze hindoepriester blijft, mag hij op geen enkele wijze contact zoeken met zijn afvallige broer.

'Je bent thuis...'

Drie weken later ziet hij, zwervend door de straten van Londen, in de verte een mooie kerktoren. Het is een zondagochtend, en hij besluit naar binnen te gaan, zoals hij vroeger zo vaak had gedaan: gewoon even in een kerk rondkijken. God? Die zoekt hij niet meer. Hij wil alleen maar rust. Aan spiriualiteit heeft hij – gek genoeg – totaal geen behoefte meer.
Bij de ingang van de kerk (Holy Trinity Brompton, van ds. Nicky Gumbel, bekend van de Alpha Cursus) wordt Mitesh vriendelijk welkom geheten door gelovigen. Hij voelt zich opeens overrompeld door een liefde en een vrede die hij niet kent. Ook is er plotseling weer die zachte stem, in zijn linkeroor: “Je bent thuis…”

Het kwartje valt

Terug op zijn hotelkamer geeft de voormalige hindoepriester zijn leven aan Jezus Christus. Op datzelfde moment valt het kwartje: dus Híj was het die – onder andere via die zachte stem – al die jaren geduldig op de deur van zijn hart had geklopt.

N.a.v. Gevonden door liefde – Een hindoepriester ontmoet Jezus, Rahil Patel, uitgeverij Kok, 2017, 284 blz., € 19,99

Beeld (portret): YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons