'Ik ging proefgeloven'

Tijs in gesprek met Stephan Sanders in 'Adieu God?'

in Mediatips

Anderhalf jaar geleden stapte schrijver/columnist Stephan Sanders, na een lange periode van ongeloof, de Amsterdamse Sint Nicolaaskerk binnen om schichtig plaats te nemen op een van de achterste banken. Hij had besloten te gaan ‘proefgeloven’. In een persoonlijk gesprek met Tijs van den Brink vertelt Stephan wat dat heeft opgeleverd.

Als jongetje van een jaar of 14 gooide Stephan Sanders een steen tegen een kruis op het kerkhof. Hij was woedend op God, omdat zijn moeder borstkanker had. Tegenwoordig ziet hij God niet meer als een regelneef die over het menselijk lijden gaat, maar als een mysterie waaraan de gelovige zich moet overgeven. Zonder te weten waarom. Voor een intellectueel die de dingen graag beredeneert, is dat een stevige worsteling.

Extra hypotheek

"Het geloof brengt me veel onzekerheid en een 'extra hypotheek'," zegt Stephan. "Je hebt namelijk iets gevonden en als reactie word je bang. Omdat je het ook weer kunt verliezen. Dat is die 'extra hypotheek'. Mensen denken vaak: voor jou is het nu gemakkelijk want je bent nu gelovig, je bent christen. Maar dat is helemaal niet gemakkelijk. Want het is ook een extra taak. Je bent geroepen het goede te doen. Dat is nogal een hypotheek die je afsluit."

Een gesprek over verrijzenis, de kunst van het knielen en het uitschakelen van de camera in je hoofd.
Adieu God?, zondag 26 november om 23.45 uur op NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons