Hoe kun je als vrouwelijke leider aanvaard worden?

Over dominante vrouwen en hun positie in de maatschappij

Als man word je gewaardeerd en gerespecteerd wanneer je dominante eigenschappen hebt, terwijl dominante vrouwen vaak gevreesd of gekleineerd worden. Dat valt mij steeds opnieuw op. Hoe kun je als krachtige vrouw zijn zoals God je bedoeld heeft, zonder dat andere mensen zich daardoor geïntimideerd voelen of je afwijzen?

1. Wees blij met wie je bent

Het begint bij zelfkennis. Weet wie je bent: ken je persoonlijkheidssterkten, talenten, passies, jouw motiverende omstandigheden en je valkuilen, en wees blij met hoe God jou gemaakt heeft. Hij wilde dat je zou zijn zoals je bent, dus wat mensen ook tegen je zeggen: in Gods ogen ben je waardevol.

Afwijzing
Veel dominante vrouwen krijgen al op jonge leeftijd te maken met de afwijzing van hun ‘zijn’. Voor hen kan het een heel proces zijn om echt blij te zijn met hoe ze God door gemaakt zijn. Ook in christelijke kringen wordt een onderdanige, dienstbare vrouw vaak meer gewaardeerd dan een krachtige vrouw met een sterke wil.

Wanneer jij jezelf goed kent en waardeert, zul je vanzelf merken dat je zachter wordt. Je hoeft jezelf daardoor niet (langer) te profileren of te overschreeuwen om de afwijzing te compenseren. En je zult je ook niet of minder snel afgewezen voelen door anderen.

2. Leef vanuit je natuurlijke kracht

Ook al ben je van nature een leider, het lijkt er soms op dat je het als vrouw moet ‘verdienen’ om als leider erkend te worden. Ook al is de westerse maatschappij lovend over successen en mooie prestaties, op de een of andere manier wordt dat bij mannen meer gewaardeerd dan bij vrouwen. Andere vrouwen zijn jaloers op je en mannen kunnen het niet uitstaan dat hun baas ‘een vrouw’ is.

Zachtmoedig en nederig
Een echte leider is niet alleen ‘de generaal van een leger’ die de orders uitdeelt en de richting bepaalt. Een echte leider is ook zachtmoedig en nederig van hart, zoals Jezus was. Je hebt niet alleen oog voor doelen en successen, maar ook voor de mensen die deze doelen moeten behalen.

Zachtmoedigheid en nederigheid lijken niet te worden gewaardeerd in onze maatschappij. Toch kunnen we zonder deze kwaliteiten geen krachtige leiders zijn. Dat geldt ook voor mannen!

3. Je hoeft niet altijd krachtig te zijn

Ook al ben je van nature een krachtig persoon, je hoeft niet altijd (emotioneel) sterk en krachtig te zijn. Jij bent ook maar een mens! Je hoeft niet in je eentje alle lasten te dragen of alles te organiseren en te regelen. Je hoeft je ook niet sterker voor te doen dan je bent of dan jij je voelt: durf hulp te vragen en ook je kwetsbare kant te laten zien. Als je echt krachtig bent, dan besef je dat we elkaar nodig hebben en dat het juist alleen maar goed is om het aan te geven dat iets te veel voor je is. Laat een ander eens voor je zorgen. Dat vinden zij fijn en jij leert om adem te halen en te genieten!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons