Het zonnepanelen-evangelie

Blog van Tijs van den Brink

Er is iets veranderd bij mij thuis. Maar meer nog: er is iets veranderd in mijzelf.

Dat zit zo. Al een paar keer hadden we er in de buurtvergadering over gesproken; een buurtcomité (dat luistert naar de naam ‘de zonaanbidders’) had offertes aangevraagd en uit die offertes hebben we samen de beste aanbieding gekozen. U raadt het al: ik heb het over zonnepanelen. Sinds deze zomer ligt mijn dak er vol mee.

Ik zal eerlijk zijn: ik loop meestal niet voorop met dit soort initiatieven. Ik heb er niks op tegen, maar ik wil eerst even weten of het werkt en of het geen hype is. Als het eenmaal nodig en zinnig blijkt te zijn, doe ik graag mee. In dit geval dus ook. En het is leuk! Als de zon schijnt, en ik ben aan het werk, dan werken de zonnepanelen met mij mee. Natuurlijk, ze verdienen minder dan ik, maar toch, alle kleine beetjes helpen. Het leukste zijn nog wel de apps die zijn bijgeleverd. Elke avond kijk ik even op m’n telefoon om te kijken hoeveel watt mijn zonnepanelen die dag hebben opgebracht. En op een andere app kan ik zien hoeveel energie ik heb gebruikt en hoeveel ik dus netto heb bespaard. Of, op hele zonnige dagen, hoeveel geld ik terugkrijg!
U hoort het, ik ben er enthousiast over. Toen ik er onlangs op een verjaardagsfeestje over evangeliseerde, en ook vertelde dat ik elke avond even kijk hoe hard mijn zonnepanelen hebben gewerkt, zei mijn gesprekspartner: “O, kijk jij nog? Dat doe ik niet meer. Typisch iets voor beginners.” Hij bleek al vijf jaar zonnepanelen te hebben... 

Ik zei het al: niet alleen mijn dak is een beetje veranderd, ik ben ook een beetje veranderd. Sinds ik zonnepanelen heb, ben ik energiezuiniger geworden. Onlangs betrapte ik mezelf erop dat ik regelmatig door ons huis loop om lampen uit te doen. Ik ben zelfs aan het knutselen geweest om de tijden dat mijn verwarming aanspringt te bekorten (niet gelukt overigens...).
Ik vind dat raar van mezelf. Ik zou ook kunnen zeggen: ik ben al energiezuiniger dankzij mijn zonnepanelen, dan hoef ik niet ook nog eens steeds de lichten uit te doen. Maar kennelijk werkt het niet zo. Overigens zijn er grenzen, ik blijf wel mezelf. Met die app kan ik ook andere mensen uitnodigen om aan zonnepanelen te beginnen. Dat ga ik natuurlijk niet doen. Moet u lekker zelf weten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons