‘Het werk van de heilige Geest is geen Grote Spektakelshow’

Kees van der Kooi over de charismatische beweging

in Geloven

Veel mensen denken bij het werk van de heilige Geest vooral aan spectaculaire dingen. Dat ligt voor Kees van der Kooi, hoogleraar systematische theologie aan de VU Amsterdam, anders. Hij ziet méér van de Geest, vertelt hij in het radioprogramma Onderweg.

Binnen de Charismatische Werkgemeenschap is prof. dr. Kees van der Kooi geen onbekende. Zo'n dertig jaar geleden kwamen hij en zijn vrouw al in contact met de werkgemeenschap. "Ik had altijd al belangstelling voor de vernieuwingsbeweging en de Charismatische Werkgemeenschap is een soort geestelijk en spiritueel laboratorium voor mij geweest. Er wordt geëxperimenteerd, maar er is ook een theologische verantwoording. Wat mensen in de praktijk waarnemen, overdenken wij, om na te gaan of zij op de goede weg zitten of dat zij zich op een dwaalspoor bevinden.”

Nieuwe bewegingen

Uit de Charismatische Werkgemeenschap zijn de afgelopen jaren verschillende andere groepen ontstaan. De Rooms Katholieke Kerk wilde de katholieken die zich bij de charismatische beweging thuis voelden, onder verantwoordelijkheid van de bisschoppen brengen. Zo ontstond de Katholieke Charismatische Beweging. Onder invloed van ds. Westerkamp ontstond er ook een andere beweging: New Wine. Hoe spijtig Van der Kooi deze ontwikkelingen ook vindt, hij legt zich erbij neer: “Zo werkt het…”

Leven met de Geest

Als mensen het over het werk van de heilige Geest hebben, denken zij vaak aan spectaculaire dingen. "Maar," stelt Van der Kooi, "het is niet de Grote Spektakelshow”. Dat beeld vindt hij te eenzijdig: “Als de heilige Geest ons aanraakt, gaat het vaak over heel gewone dingen. Want God is in zoveel meer gewone gebeurtenissen dan mensen zich realiseren.” Als voorbeeld noemt hij het herstel na een korte ziekte. “Je kunt je dan een paar dagen slap voelen en daarna merken dat het weer gaat. Je zit op de fiets en voelt je weer sterker. Dat is een zegen, een gift. Dat verbind ik met de Geest van leven.”

Beluister hier het hele gesprek met prof. dr. Van der Kooi

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons