Het leven in een zwak lichaam heeft Holkje sterk gemaakt

‘Door de beperkingen heen kun je blijven stralen’

in Geloven

Holkje van der Veer heeft het syndroom van Marfan. Haar bindweefsel zit daardoor wat slapper in elkaar. Hoewel dit syndroom beperkingen oplevert, blijft ze positief: ‘Ook met beperkingen kun je wat bijdragen’.

“Men zegt dat ik een mutant ben”, zegt Holkje van der Veer in het radioprogramma EO Live tegen presentator Yvonne Sprunken. “Bij de bevruchting vond er een bijzondere samensmelting plaats. Al mijn bindweefsel zit daardoor wat slapper in elkaar.” De gevolgen van dit syndroom – ze weigert het een ziekte te noemen – zijn ingrijpend. “Er zijn nogal wat plekken in mijn lichaam waar druk op staat, waaronder mijn hart en mijn aorta.” Regelmatig moet ze in het ziekenhuis door de scan, zodat gecontroleerd wordt of er een zwakke plek ontstaat, zoals een aneurysma. Als ze rond de 40 jaar oud is, gaat het niet goed: er zijn grote problemen met de aorta. Ze komt er weer bovenop.

In haar kinderjaren heeft haar beperkte gezondheid ook consequenties voor haar ouders. “Dat zag ik pas toen ik volwassen werd. Zij moesten altijd met een kind naar fysiotherapie en moesten vaak mee naar allerlei artsen. Mijn ouders hebben zich er altijd voor ingezet om mij met alles mee te laten doen. In ons gezin gaven mijn ouders gelukkig veel aandacht.”

Naar het klooster

Tijdens haar studietijd in Kampen – ze studeerde agogisch kerkelijk werk aan een Sociale Academie – komt ze in Zwolle in contact met het Dominicanerklooster. Ze raakt in gesprek met kloosterlingen en vindt het interessant om daar stage te lopen. Het lukt: ze krijgt een stageplaats en heeft veel gesprekken. “Ik was geïnteresseerd in theologie en alles wat met die wereld te maken heeft, en ik zocht mensen om een goed gesprek mee te hebben. Die vond ik wel in het klooster.”

Uiteindelijk is zij als zuster toegetreden, uit overtuiging. Het was geen vlucht: “Als je wilt vluchten, moet je niet in een klooster zijn. Als je ergens met jezelf geconfronteerd wordt, is het daar wel. Ik ben in het klooster verzeild geraakt omdat ik mij geroepen voelde.”

'We zijn allemaal afhankelijk van elkaar.'

Positieve instelling

Ondanks alle fysieke beperkingen, blijft Holkje positief en telt ze haar zegeningen. Ze heeft veel operaties ondergaan en weet wat het is om met pijn te leven. Toch relativeert ze dat: “Als de pijn voorbij is, is dat ook weer weg. En als ik het ziekenhuis verlaat en de deur achter mij dicht doe, laat je ook dat weer achter je.” Als mensen haar vragen hoe het met haar gaat, zegt ze hoe het vandaag is. “Ik probeer dan even te scannen hoe het gaat en of ik mij bezighoud waarmee ik mij bezig wil houden. Als dat zo is, gaat het uitstekend.”

Door het syndroom is Holkje van anderen afhankelijk. Voor haar is dat geen reden tot zelfbeklag: “We zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Ook met beperkingen kun je bijdragen.” En dat doet ze ook.

Menselijkheid brengen
Ze komt regelmatig in het Radboutziekenhuis. De weg tussen de polykliniek en de parkeerplaats is bijna een kilometer lang. “Waar is dan een rustig moment om even met je familie te bellen? Doe je dat pas in de auto als je op weg gaat? Ik moest soms huilen. Het is dan niet goed om met betraande ogen het verkeer in te moeten.” Na een gesprek met het ziekenhuis loopt er nu een pilot met mensen die tussen de polykliniek en uitgang van het ziekenhuis aanwezig zijn om met mensen te praten. Zij kunnen mensen ook vertellen waar zij rustig kunnen bellen. Dat doen zij om menselijkheid te brengen.

Beluister hier het hele interview met Holkje

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons