Het kan je buurman zijn

Een gewoon persoon met een bijzonder verhaal

in Mediatips

In de nieuwe podcast Het Kan Je Buurman Zijn gaan radiomakers Zegert van der Linde en Martine van der Spek elke maand in gesprek met een heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal. Mensen die je niet zo vaak spreekt, maar naar wie je wel nieuwsgierig bent.

Aflevering 17: Cathelijne heeft vitiligo

Toen ze een jaar of 12 was, ontdekte Cathelijn Luijten een vreemd plekje op haar bovenbeen. “Dat is vitiligo, moet je mee leren leven, rot voor je,” waren de weinig empathische woorden van de dermatoloog. Inmiddels heeft Cathelijn leren leven met vitiligo, maar dat is nog steeds geen makkelijk proces. “Je weet niet of je morgen opstaat met misschien een vlek rond je mond. Dat maakt deze ziekte zo naar, je weet niet wanneer het klaar is.” 

Aflevering 16: Leendert is preparateur

Als je Leenderts werkkamer binnenstapt komt een onbekende geur je tegemoet. Leendert Houweling is preparateur en dat betekent in het kort dat hij dode dieren opzet. Maar natuurlijk komt daar meer bij kijken en dat ontdek je in deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn. Wat is het gekste dier dat hij heeft opgezet, vindt hij dode of levende dieren mooier, schiet hij weleens iets af om het vervolgens op te zetten? Hij geeft antwoord op alles.
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app (link). Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 15: Rianne was Roberto

Als 3-jarig jongetje stond Roberto al in een jurkje op de familiefoto. Wat hij toen nog niet wist, was dat dit verlangen voortkwam uit genderdysforie: het gevoel dat je niet thuishoort in het geslacht waarin je geboren bent. Na een lange weg volgde in november 2016 de geslachtsveranderende operatie. Sindsdien is Roberto Rianne. Een grote verandering, maar toch bleven sommige dingen ook hetzelfde: “Mijn oudste kinderen zeggen gewoon papa.”

Afl. 14: Jory beveiligt alles

Als je denkt dat supermarktbeveiliger maar een saai baantje is, moet je eens met Jory Brenders praten. Hij houdt regelmatig winkeldieven aan en wie niet meewerkt, gaat tegen de grond.
Als hij niet bij de Tilburgse supermarkt staat, is hij beveiliger op grote evenementen, zoals de Gay Pride. Het evenement staat hoog op de lijst van mogelijke doelen voor een terroristische aanslag, maar daar is Jory niet bang voor: “Bij de Gay Pride legt de politie extra focus op terrorisme, dan kun je beter een ander evenement kiezen.”
En daarbij, het beveiligen van een supermarkt is ook niet zonder risico: “Voordat ik kon reageren had ik een mes in m’n bovenbeen hangen.”
 
Jory is één van de zes beveiligers die gevolgd worden in de nieuwe documentaire De Beveiligers. In de film krijg je een kijkje achter de schermen bij de beveiliging van kerncentrale Borssele, loop je mee met de persoonsbeveiliger van Geert Wilders en zie je hoe camera’s toezicht houden op de Rotterdamse metro.
Kijk voor meer informatie op www.debeveiligersfilm.nl.
 

Aflevering 13: Didi is eenzaam

De kans was klein dat ze naast Zegert en Martine nog iemand anders zou spreken deze dag. Didi is drieëndertig jaar en schaamt zich niet om te zeggen: ik ben eenzaam. Ze wil juist haar verhaal delen om meer openheid te creëren en om het beeld te doorbreken dat alleen ouderen eenzaam zijn. Haar moeilijke verleden maakt het voor haar niet makkelijk om vrienden te maken. Ze hoopt op een betere toekomst, maar maakt zich eigenlijk nu al zorgen: ‘hoe moet ik oud worden op deze manier?’ Deze podcast komt online tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 12: Moniek heeft dementie

Een van de dingen waar Moniek een hekel aan heeft is betutteld worden. Sinds ze dementie heeft overkomt dat haar. Ze is begin vijftig en heeft net als haar vader en opa de diagnose Alzheimer gekregen. Dankzij dit open gesprek met Moniek krijg je een inkijkje in het leven van een alzheimerpatiënt, wat verder gaat dan ‘soms wat vergeten’. Deze podcast is gemaakt met behulp van Stichting Alzheimer. Bij het interview was begeleiding voor Moniek aanwezig.
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Beeld van Moniek: Janita Sassen

Aflevering 11: Daphne was laaggeletterd

Daphne Schal was laaggeletterd. Dat betekent dat ze altijd problemen had met schrijven. Meestal kon ze het verbergen, en anders vroeg ze haar partner om hulp. Maar toen ze haar baan én haar partner kwijtraakte, had ze een probleem. Wie hielp haar nu met het schrijven van een goede sollicitatiebrief?

Van 3-9 september staan analfabetisme en laaggeletterdheid centraal in de Week van de alfabetisering. Wil je hier meer over weten of heb je zelf hulp nodig: Week van de Alfabetisering.

Aflevering 10: Ria is missionaris

Volgens haar paspoort is Ria Fennema missionaris, maar dat betekent niet dat ze langs Keniaanse stammen trekt om het geloof te verkondigen. Ria is directeur van Blessed Generation, een stichting die 700 kinderen in Kenia opvang en onderwijs biedt. In deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt Ria over haar werk, de kritiek die er is op weeshuizen en hoe het is om altijd van giften te moeten leven.

Wil je meer weten over Blessed Generation, kijk dan op www.blessedgeneration.nl.

Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 9: Hans is CliniClown

Als Hans Koops zijn rode neus op doet, verandert hij voor je ogen in Flip. In die rol laat hij kinderen in het ziekenhuis weer even lachen. Dat is meer dan alleen grapjes maken, de kinderen vergeten voor even dat ze ziek zijn.
In deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt Hans over zijn werk als CliniClown. En dan gaat het dus over imaginaire skippyballen, koprollende knuffelkonijnen en behaarde onderarmen. Én Flip zelf komt ook nog even langs.

Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 8: Martine Vonk is ongeneeslijk ziek

"Ik ben niet bang voor de dood." Martine Vonk zegt het stellig in deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn. Ze is moeder, echtgenoot, milieustrijder en kankerpatiënt. "Mijn identiteit is meer dan alleen mijn ziekte. Dus ik ben liever bezig met het nu en met de mooie dingen die ik kan doorgeven. Maar natuurlijk doordenk ik wel hoe de dood zal zijn. Rouwadvertenties lees ik nu anders." Ook heeft ze heel praktisch al haar documenten -zoals bankzaken- in een map gedaan voor haar nabestaanden. "En misschien maak ik voor mijn dochter nog een herinneringsdoos. Maar daar ben ik nu nog niet aan toe."
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 7: Rob is veteraan

Rob Moerman draagt met trots de titel Veteraan. In de winter van ’81-’82 was hij op missie in Libanon. Zou hij nog een keer gaan? Hij denkt van wel. Maar zou hij het leuk vinden als zijn kinderen nu gaan? Dat antwoord is anders. Ineens begrijpt hij zijn moeder.

In deze podcast vertelt Rob over zijn leven als militair, hoe het is om geïntimideerd te worden, een geweer op je buik te krijgen en welke impact de missie op hem had.

Aflevering 6: Jolanda is gescheiden

"Dat staat niet goed op m'n cv." Dat grapje maakte Jolanda regelmatig toen ze midden in haar scheiding zat. Maar in werkelijkheid viel er weinig te lachen. In deze podcast vertelt ze hoe je besluit om te gaan scheiden, wat het met je doet als je hartje winter met je kind op een camping woont en wat er aan je leven verandert als je weer een nieuwe liefde vindt.

Je kunt de podcast ook beluisteren via de iTunes en Stitcher. Dan krijg je elke maand automatisch een nieuwe aflevering op je telefoon.

Aflevering 5: Schipbreukeling Wilbert van Haneghem

De allereerste vakantie met zijn vriendin Marjan pakte anders uit dan gedacht. Wereldreiziger Wilbert van Haneghem stapte in Indonesië aan boord van een schip, maar op open zee begon de boot te zinken. Veertig uur lang vocht hij voor zijn leven. Gelukkig kan hij het navertellen.

In deze podcast vertelt hij hoe de dood er van dichtbij uit ziet, voor welke onmogelijke dilemma's hij stond en hoe het kon dat hun laatste eten ineens verdwenen was. Wilbert schreef ook een boek over zijn ervaringen, Schipbreuk in het Paradijs

De podcast is ook te beluisteren via de podcast-app.

Aflevering 4: Ambulanceverpleegkundige Pieter Dekkers

In de nieuwe podcast Het Kan Je Buurman Zijn praten met ambulanceverpleegkundige Pieter Dekkers. En dat op de dag dat de ambulancediensten stiptheidsacties houden.

De podcast is ook te beluisteren via de podcast-app.

Aflevering 3: Marjolein is blind

Vroeger was Marjolein van den Broek bang in het donker, maar nu leeft ze erin. Sinds drie jaar is ze blind. Stekeblind, zoals ze zelf zegt. Toch staat Marjolein er positief in. Maar, áls ze ooit weer kan zien, gaat ze gelijk kijken of Paul de Leeuw écht blond en slank is.
 
De podcast is ook te beluisteren in de Podcast app.

Aflevering 2: Roland is verslaafd

Als je hem ziet, zou je het niet zeggen, maar Roland den Haan is al 25 jaar verslaafd aan alcohol. In de tweede aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt hij aan Martine en Zegert hoe hij verslaafd raakte, hoe afkicken werkt en wat zijn lievelingsdrankje is.
 
De podcast is ook te beluisteren in de Podcast app 

Aflevering 1: Anton is priester

In deze aflevering praten Zegert en Martine met priester Anton ten Klooster. Wat doet een priester eigenlijk en is dat celibaat niet ontzettend moeilijk? In een open gesprek vertelt Anton dat ook hij boos werd van de misbruikschandalen in zijn kerk.

Beeld: Suzanne Heikoop, SHE Fotografie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons