'Godsdienst is al 2000 jaar een ramp voor de wereldvrede'

Charles Groenhuijsen te gast in 'Adieu God?'

in Mediatips

De tweet van journalist en Amerika-kenner Charles Groenhuijsen eerder dit jaar loog er niet om. "Godsdienst is al 2000 jaar een ramp voor de wereldvrede," zo stelde hij. Tijs van den Brink vraagt zich af waar dit uitgesproken standpunt uit voortkomt.

Hij gaat met Groenhuijsen terug naar de katholieke kerk van zijn jeugd. Als jongetje is Charles Groenhuijsen jarenlang misdienaar geweest in het Friese Joure. Maar het kerkgebouw had net zo goed het clubhuis van de zeeverkenners kunnen zijn, want talent voor godsdienst heeft hij nooit gehad. Terugkijkend stelt Groenhuijsen dat de kerk mensen afhankelijk maakt door voor te schrijven wat ze moeten doen en denken. Maar in hoeverre klopt dat beeld? Een gesprek over onverdraagzaamheid, religie in Amerika en de zin en onzin van vergeving.

Adieu God?, zondag 12 november 23.45 uur, NPO2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons