‘Geef je kind pas een mobiel als hij naar de middelbare school gaat’

‘Voor je het weet, denkt je kind dat hij niet meer onbereikbaar kan zijn’

Nederlandse kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele telefoon, meldt KPN. 5% van de kinderen van 4 jaar oud heeft een mobieltje, zo zou blijken uit onderzoek van de telecomprovider. Is dit een zorgelijke ontwikkeling, of moeten we ons niet zo druk maken?

“Ik schrik hiervan,” reageert orthopedagoog Yvonne Bijl. “Al vraag ik me wel af: gebruiken deze kinderen die telefoon ook echt?”
Ouders zouden de mobiel vooral belangrijk vinden om hun kinderen te kunnen bereiken. “Maar,” stelt Yvonne, “dat zou betekenen dat die telefoon een soort vervanger wordt van het ouderlijk toezicht. Daarmee geef je kinderen een te grote verantwoordelijkheid. Bovendien, moet je ze op die leeftijd al leren dat ze altijd bereikbaar moeten zijn? Voor je het weet, denkt het kind dat hij niet meer onbereikbaar kan zijn.”

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, daalt ieder jaar. Kinderen die nu 17 en 18 jaar zijn, kregen een telefoon toen ze gemiddeld 13,2 jaar oud waren. Kinderen die nu 13 en 14 zijn, kregen hun eerste mobiel toen ze 11,7 jaar oud waren. Vorig jaar kregen bijna 71.000 kinderen van 12 jaar hun eerste mobiel, dat is 35% van het totale aantal kinderen in die leeftijd. Vrijwel geen enkele 17-jarige krijgt nog zijn eerste mobiel; vorig jaar slechts een paar honderd kinderen. In totaal kregen vorig jaar bijna 200.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar hun eerste mobiele telefoon.
Bron: KPN

Veel mensen vinden het wel handig als hun kind al vroeg met technologie leert omgaan.
“Waar we in deze maatschappij vaak aan voorbijgaan, is dat 4-jarigen nog echt met zichzelf en hun eigen wereld bezig zijn. Ze kunnen moeilijk vooruitdenken en zijn nog veel aan het ontdekken. Dat hoeft echt niet via de telefoon. Ik geef toe: ze kunnen leuke spelletjes spelen op een telefoon, wat goed is voor hun ooghandcoördinatie. Maar ongemerkt krijgen kinderen zo veel méér prikkels binnen dan wanneer je een bordspel met hen doet. Ik zie niet voor niets veel kinderen die snel moe en snel geprikkeld zijn. Een telefoon draagt niet echt positief bij aan hun prikkelverwerking.”

Spreek bij een verjaardagsfeestje af dat kinderen geen mobiel meenemen

Als jouw kind van 6 geen telefoon heeft, valt hij straks buiten de boot…
“Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderen ook op school worden ‘opgevoed’ en dat je met hen in gesprek gaat over het gebruik van een telefoon. Bij een verjaardagsfeestje van een kind uit de bovenbouw kun je bijvoorbeeld afspreken dat de kinderen geen mobiel meenemen. Want het is inderdaad niet fijn als je de enige bent zonder mobiel. Trek daarom als ouders één lijn. Dat vinden kinderen uiteindelijk zelf ook prettiger.
Bovendien, voor mij is het feit dat een ander kind wél een telefoon krijgt, geen reden dat mijn kinderen er ook een mogen. Er zijn grenzen. En die leg ik ook uit. Natuurlijk kun je wel flexibel zijn, maar je hoeft niet over je eigen gezinsgrens heen te gaan.”

Wat is een goede leeftijd voor een mobiele telefoon?
“Dat is afhankelijk van het kind. Als ze 11, 12 jaar zijn, zijn ze vaak nog heel open en kun je samen dingen ontdekken. Zitten ze eenmaal op de middelbare school, dan ervaren ze het sneller als bemoeizucht. Maar als stelregel zou ik zeggen: als een kind naar de middelbare school gaat. Dan is dat ouderlijk toezicht van nature al wat minder – je staat immers niet meer elke dag op het schoolplein – en kunnen ze laten weten waar ze zijn. Tegelijkertijd kunnen ze zelf ook wat meer verantwoordelijkheid nemen om ermee om te gaan.”

Grapje of niet?

In haar praktijk ziet Yvonne ook de ellende van kinderen die te jong aan een mobiel beginnen. “Ze vinden het moeilijk om berichtjes juist te interpreteren, juist omdat je geen stem erbij hoort of gezichtsuitdrukking ziet. En moet je een smiley als grapje interpreteren, of hebben ze je dan tuk? Dat kan een jong kind heel onzeker en soms zelfs neerslachtig maken.”

Tips van Yvonne als je kind een mobiel heeft:

• Zet een goed filter op de telefoon. YouTube bijvoorbeeld is een meester als het gaat om het bekijken van steeds meer en soms steeds grimmiger filmpjes.
• Maak afspraken: je mag op je telefoon of op de computer als mama eten kookt. Of als je uit school komt. Je kind weet dan waar het aan toe is, en zal er minder snel de hele tijd om zeuren.
• Weet wat je kind doet op z’n telefoon. Als hij een nieuw spel wil downloaden, bekijk het dan eerst zelf, zorg dat je weet wat het is. Veel meiden zitten op Musical.ly. Dat is heel grappig, maar onlangs kwam ik erachter dat deze app alle rechten op die beelden en filmpjes houdt. Ben je je bewust van zulke bepalingen?
• Een eigen kanaal voor je kind is leuk. Maar spreek af dat je ziet wat hij of zij heeft gemaakt, voordat hij of zij het plaatst.
• Ging er iets mis? Blijf erover in gesprek en leer je kind: je mag weer opnieuw beginnen. Zo geef je je kind het vertrouwen terug.
• Zit je als ouder zelf op elk vrij moment op je telefoon? Spreek jij je vrienden vooral per app in plaats van fysiek? Realiseer je dat jij het voorbeeld bent en dat je kind nadoet wat jij doet.

Uit de cijfers van KPN blijkt ook wie de kosten voor hun rekening nemen. Tot 14 jaar zijn dit vrijwel altijd de ouders, daarna betaalt het kind steeds vaker zelf, al betalen de ouders vaak nog wel een deel. De maandelijkse kosten nemen toe naarmate het kind ouder wordt. Zijn bij 4- tot 8-jarigen de kosten gemiddeld nog 5,50 euro per maand, op 13-jarige leeftijd is dit bedrag al gestegen naar 12,40 euro per maand. 18-jarigen zijn gemiddeld 23 euro per maand kwijt.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons