Film 'Our souls at night': een voorzichtige seniorenromance

Rick de Gier over Netflixfilm met Jane Fonda en Robert Redford

In 1967 speelden Jane Fonda en Robert Redford een pasgetrouwd stel in de vrolijke komedie Barefoot in the Park. Alleen al daarom is het bijzonder om de acteurs precies een halve eeuw later nogmaals samen in een film aan te treffen. Waarin ze weer een romantisch koppel spelen.

De Netflixfilm Our Souls at Night, naar de roman van Kent Haruf, draait om weduwe Addie (Fonda) en weduwnaar Louis (Redford), beiden gepensioneerd en 70-plus. Ze wonen al jaren in dezelfde straat in een slaperig Amerikaans stadje, maar kennen elkaar slechts oppervlakkig. Op een dag klopt Addie bij Louis aan met een vrijpostig voorstel: wil hij niet af en toe een nacht met haar doorbrengen – niet om te vrijen, maar gewoon om weer eens naast een ander in slaap te kunnen vallen? De nachten zijn soms zo zwaar, verzucht ze.

Louis – een introverte, trotse man, vroeger leraar op de plaatselijke school – is even van zijn à propos. Addie licht toe dat ze zoiets in het verleden nooit had durven vragen, maar ze wil zich niet meer laten beknotten door sociale conventies. Uiteindelijk gaat Louis akkoord. En zo begint een voorzichtige seniorenromance. Je zou Our Souls at Night een veredelde tv-film kunnen noemen, omdat er stilistisch en inhoudelijk niet veel verrassends in gebeurt. Maar storend is dat niet. Want wat is het een verademing om twee voortreffelijke acteurs van rond de 80 zulke serieuze hoofdrollen te zien spelen – doorgaans mag je als 60-plusser in Hollywood blij zijn met een bijrolletje als maffe grootouder. Fonda en Redford zijn nog even goed en charmant als vroeger, en geven hun personages een diepgang mee die het bescheiden scenario overstijgt.

Zowel Barefoot in the Park als Our Souls at Night staat momenteel op Netflix, wat de mogelijkheid biedt ze achter elkaar te bekijken. Wees dan wel gewaarschuwd voor een bitterzoete ervaring: zo’n plotselinge tijdsprong van een halve eeuw is best even slikken.

Trailer | Our souls at night

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons