'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Precies twee jaar geleden vielen in de Franse hoofdstad Parijs veel doden bij een reeks aanslagen. In de concertzaal Bataclan schoten terroristen met kalasjnikovs om zich heen tijdens een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal. In 3Doc: Die avond in Bataclan (BNNVARA) spreekt Jessica Villerius met overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen.

“Voor mijn documentaire ben ik op zoek gegaan naar de verschillende perspectieven van de betrokkenen,” legt documentairemaker Jessica Villerius uit. “Ik spreek met de vader van een slachtoffer, een overlevende, een arts die met gevaar voor eigen leven mensen heeft geëvacueerd, maar ook met de vader (zie foto, red.) van een van de daders. Het fascineert me hoe verschillend mensen deze avond en de gevolgen ervaren.”

‘Geniet nu meer van het leven’

Met Ferry, een Nederlandse concertganger, gaat Jessica terug naar de Bataclan. “Aan de gebeurtenissen van die avond heeft hij een flinke posttraumatische stressstoornis overgehouden, maar heeft daar wel een goede behandeling voor gehad. Hij ging de confrontatie met deze herinnering niet uit de weg en geeft er nu zelfs lezingen over.” Indrukwekkend is de manier waarop hij terugkijkt op het drama, waarbij hij heeft gerend voor zijn leven. “Ik geniet nu heel bewust van het leven en sta veel meer open voor andere mensen dan voorheen,” vertelt Ferry aan Jessica. Hoewel hij het niet graag opnieuw zou meemaken, zegt hij: “Ik heb door het drama het slechtste en het beste in mensen gezien.”

Wat heb je ontdekt over Samy Amimour, een van de schutters, die zich uiteindelijk opblies?
“Deze jongen groeide op in een seculier gezin van Algerijnse afkomst. Toen hij zich kort voor de aanslagen voor de islam begon te interesseren, besloot zijn vader met hem mee te gaan naar de moskee. Al snel merkte hij dat zijn zoon de conservatievere moskeeën bezocht en graag naar radicale imams luisterde. In plaats van positieve dingen uit zijn geloof te halen, werd alles heel zwart-wit.”

Loverboys

De strategie van jihadronselaars doet Jessica denken aan de manier waarop loverboys hun slachtoffers inpalmen, een methodiek waar ze eerder onderzoek naar deed. “Alles is erop gericht om iemand die ontevreden is met zijn situatie los te weken van zijn familie en vrienden. Zo kwam Samy terecht in een wereld waarin hij dacht dat alles beter werd als hij voor de jihad koos.” Tevergeefs reisde zijn vader hem achterna naar Syrië om hem op andere gedachten te brengen. Samy keerde uiteindelijk wel terug, maar met vreselijke bedoelingen.

Ben je anders tegen de islam of geloof in het algemeen aan gaan kijken?
“Nee, ik heb veel onderzoek gedaan naar crimineel gedrag. Dat kan ik wetenschappelijk verklaren en religie speelt daarin in mijn ogen geen rol. Bij terrorisme gaat het meer om ideologie, waarbij mensen islam, christendom of een ander geloof voor verkeerde doeleinden gebruiken.”

Had je ontmoetingen die je nog lang zullen bijblijven?
“Ja, bijvoorbeeld met de zus van Samy, een prachtige vrouw van ongeveer mijn leeftijd. Zij wordt aangekeken op wat haar broer gedaan heeft. Het heeft veel indruk op me gemaakt dat zij en haar ouders eigenlijk niet mogen rouwen om het verlies van Samy. Als ik bij dit gezin te gast ben, voel ik hun schaamte en verdriet, en begrijp ik ook hun kant van het verhaal. Wie mijn film ziet, mag zijn eigen conclusies trekken, maar ik wil graag de verschillende werelden bij elkaar brengen. Dat ik dat met beelden kan doen, is het mooie van mijn vak.”

3Doc: Die avond in Bataclan
Maandag 13 november, 22.15 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons