'De nachtzuster heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt'

Programma van prijswinnend documentairemaker Geertjan Lassche

Met de documentaire Nachtzuster brengt tv-maker Geertjan Lassche een intieme ode aan de verpleegkundige. Patiënten vertellen over hun bangste uren in het ziekenhuis, met de nachtzuster als rots in de branding.

Amy | Patiënt in Nachtzuster

Tijdens de ziekenhuisopname van zijn vrouw, werd het documentairemaker Geertjan Lassche (40) duidelijk hoe cruciaal de rol van een ervaren en betrokken verpleegkundige eigenlijk is. Lassche wil nu met de documentaire Nachtzuster een ode brengen aan de gemotiveerde en talentvolle zuster of broeder. "Zo’n nachtzuster die een patiënt erdoorheen trekt tijdens de lange nachten, heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt.”

Documentaire over medemenselijkheid

Nachtzuster gaat over de kleine poëzie in de hachelijkste momenten in een mensenleven, die net het verschil maken tussen een nummer zijn en medemenselijkheid. Zoals het verhaal van Jaap, die tijdens zijn vakantie zijn nek breekt en met een dwarslaesie wordt opgenomen in een buitenlands ziekenhuis. De nachten duren eindeloos, terwijl aan zijn bed openlijk gevreesd wordt voor zijn leven. Of het verhaal van Amy, die op jonge leeftijd de diagnose 'ziekte van Crohn' krijgt. De ziekte heeft ze voor het leven en als haar bezoek is vertrokken, overvalt de somberheid haar. Bij zowel Jaap, Amy als de andere patiënten in Nachtzuster staat er in hun donkerste uren zomaar opeens een verpleegkundige aan hun bed die met een klein gebaar het verschil voor hen maakt.

Willen we nog echt iets voor de kwetsbare medemens betekenen?

Geertjan Lassche

Ode aan de verpleegkundige

"Zelfs het allerkleinste gebaar van medemenselijkheid kan al het verschil maken in een mensenleven," stelt Geertjan Lassche. "En veel verpleegkundigen blinken hier juist in uit. Terwijl deze levenshouding eigenlijk haaks staat op de huidige tijdgeest, waarin we vooral druk lijken te zijn met aandacht genereren voor onszelf. Maar kunnen en willen we nog echt iets voor de kwetsbare medemens betekenen?"

"Deze documentaire is echt een ode geworden aan de nachtzuster," vervolgt hij, "die in de documentaire natuurlijk zowel een vrouw als een man kan zijn. Ik heb respect voor hen. Ze zijn de intermediair tussen de vaak zakelijke arts en kwetsbare patiënt. Ga er maar aan staan: zonder onderscheid des persoons, soms in het holst van de nacht, vreemde mensen verschonen of iemand begeleiden richting het einde."

Bekijk een fragment uit Nachtzuster

Nachtzuster terugkijken

NPO 1 zendt Nachtzuster uit op 20 november 2017, de dag waarop de verpleegkundigen in actie komen tegen het beleid van de nieuwe regering. De verpleegkundigen gaan die dag geen overbodige administratie doen, zodat ze meer aandacht kunnen besteden aan de patiënt.

Kijk hier de documentaire terug van Nachtzuster (AVROTROS/NPO).

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons