Atheïstische sterjournalist wordt christen

'The Case for Christ': actie-dvd Hart van Kerst 2017

Lee Strobel, succesvol rechtbankverslaggever bij de Chicago Tribune, leeft voor zijn werk en voor zijn gezin. Hij gelooft slechts in feiten, en gruwt van religie. Als zijn vrouw volslagen onverwacht christen wordt, legt dit een tikkende tijdbom onder hun huwelijk. Lee zet alles op alles om te bewijzen dat haar geloof is gebaseerd op leugens.

Dit is, in vogelvlucht, het verhaal van The Case for Christ. Deze gloednieuwe speelfilm is nu voor € 2,99 te koop in het kader van de actie Hart van Kerst 2017.

The Case for Christ, waarin het waargebeurde verhaal van Lee Strobel wordt nagespeeld, is gebaseerd op zijn gelijknamige bestseller uit 1998, in Nederland bekend onder de titel Bewijs genoeg. De film is geregisseerd door Jon Gunn, met in de hoofdrol Mike Vogel (Lee Strobel) en Erika Christensen (echtgenote Leslie).
Dit is de trailer met Nederlandse ondertiteling:

(Tekst gaat verder onder de video.)

Twijfel aan alles

Op de muren van de Chicago Tribune-redactie prijkt in de jaren tachtig deze opmerkelijke tekst: ‘If your mother says she loves you, check it out!’ Lee Strobel leeft helemaal volgens dit principe: twijfel aan alles, tot je zeker weet dat de feiten kloppen.
Op een avond zitten Lee, zijn vrouw Leslie en hun jonge dochtertje te eten in een restaurant, als het meisje plotseling geen adem meer krijgt: ze heeft iets groots ingeslikt en dreigt te stikken. Een andere klant, die verpleegster is, schiet toe en redt haar van een wisse dood.
De opgeluchte ouders weten niet hoe ze haar moeten bedanken. Haar reactie verrast hen: ze vertelt dat ze eigenlijk naar een ander restaurant had willen gaan, maar om de een of andere reden hier moest zijn. “Het is Jezus,” zegt ze.

'Wie is Jezus?'

“Wie is Jezus?” vraagt het meisje prompt ’s avonds in bed aan haar vader. Lee mompelt wat, en benadrukt dat ze atheïsten zijn. Dat levert ruzie op met zijn (zwangere) vrouw, die contact zoekt met de verpleegster. Deze Alfie nodigt haar uit mee te gaan naar een dienst van de Willow Creek Community Church van ds. Bill Hybels. Thuis biecht ze tegenover Lee op dat ze met Jezus heeft gesproken. Dat pikt hij niet, omdat voor hem alleen feiten heilig zijn. “Ik ga je als vermist opgeven,” bijt hij haar kwaad toe.

Het hele christelijke geloof staat of valt met Jezus' opstanding

Fabels, mythes en leugens

Terwijl Lee aan diverse rechtbankzaken werkt, zit hij danig met deze situatie in zijn maag: als felle atheïst kan hij het gewoonweg niet verkroppen dat zijn vrouw gezwicht is voor de lokroep van het geloof, dat in zijn ogen op fabels, mythes en leugens is gebaseerd.
“Het hele christelijke geloof staat of valt met de opstanding van Jezus,” zegt een ‘irritante’ gelovige collega tegen hem. “Als die niet plaatsvond, stort het kaartenhuis in.” Hij daagt Lee uit te doen waar hij zo’n kei in is: de feiten checken. Vanaf dat moment is Lee erop gebrand met de stukken aan te tonen dat het hele christendom gebaseerd is op leugens. Hebben sceptische denkers als Voltaire, Sigmund Freud en Bertrand Russell dat niet overtuigend aangetoond?

Kritische vragen

Zijn collega geeft hem een boek van dr. Garry Habermas. Hij is de eerste wetenschapper die Lee aan de tand wil voelen, en hij werpt hem allerlei kritische vragen voor de voeten over Jezus’ opstanding. Al dient de gelovige dr. Habermas hem op alle punten deskundig van repliek, Lee Strobel bijt zich als een pitbull vast in zijn missie om de ‘leugen’ van het christendom aan de kaak te stellen. Er zijn nog veel meer (top)wetenschappers die hij kritisch wil bevragen. Een van hen, dr. Bill Craig, stelt hem deze tegenvraag: “Wil je echt de waarheid weten, of heb je je conclusie al getrokken, los van de feiten?” “Ik ben journalist,” antwoordt Lee. “Ik moet beweringen betwisten tot het tegendeel is bewezen.”

Diep in de nacht

Leslie, die inmiddels is bevallen van een zoontje, heeft geen idee waar haar man tot soms diep in de nacht mee bezig is. Maar ze voelt haarfijn aan dat hun huwelijk op de klippen dreigt te lopen, omdat ze naar de kerk blijft gaan, bidt en ook thuis de Bijbel bestudeert.
Tijdens een avondje uit zegt ze tegen hem: “Het voelt alsof ik op reis ben naar de geweldigste plek ooit, en ik kan je niet meenemen. Ik kan je niet eens… Ik weet niet eens hoe ik het je moet vertellen. Het spijt me.”

Als zij zich op een zonnige dag in een meer laat dopen, kijkt Lee van een afstandje toe. Zodra zijn vrouw weer – stralend – boven water komt en iedereen in juichstemming verkeert, is hij verdwenen. Zijn evidente haat jegens het geloof is niet het enige wat Leslie grote zorgen baart: Lee grijpt steeds vaker naar de bierfles, komt soms ladderzat thuis en wordt agressief. Hun dochtertje, dat met haar moeder meegaat naar de kerk, voelt feilloos aan onder welke enorme hoogspanning haar ouders leven.

Heel groot compliment

De kracht van deze speelfilm zit vooral in het psychologische drama dat zich afspeelt tussen Lee en Leslie: zij lijken helemaal uiteen te drijven op het moment dat zij christen wordt. De spanning tussen hen komt goed uit de verf, en zorgt ervoor dat je blijft kijken.
Het verhaal bevat soms tamelijk lange apologetische uitzettingen. Die kunnen op papier prima werken, maar op het scherm zorgen ze vooral voor ‘vertraging’. Het medium film leent zich kennelijk toch minder goed voor een echt overtuigende geloofsverdediging, al stoort het hier wel beduidend minder dan in andere faith based films, zoals God’s Not Dead en God’s Not Dead 2.
In een uitgebreide bespreking wijst de Amerikaanse site Christianity Today terecht op deze en enkele andere minder sterke punten. Maar tegelijk schrijft de recensent ook het volgende over The Case for Christ: “It stands among the best films yet produced by the Christian film industry” – een heel groot compliment voor de makers.

Al zijn scepsis ten spijt

De titel The Case for Christ verraadt natuurlijk de afloop al: uiteindelijk moet Lee Strobel, al zijn scepsis en zijn kritische vragen ten spijt, schoorvoetend toegeven dat het bewijs voor de opstanding van Jezus overweldigend is. Net als Leslie, geeft hij zich gewonnen aan God en wordt hij een toegewijd volgeling van Jezus. Sterker nog: in 1987 verlaat hij de journalistiek, om voorganger te worden in de Willow Creek Community Church (waar de geloofsweg van Leslie begon). Na Bewijs genoeg publiceerde Lee Strobel, die een eigen website heeft en ook actief is op Twitter (@LeeStrobel), nog meer dan twintig andere boeken. Daarvan zijn er wereldwijd miljoenen verkocht. Anno 2017 is de voormalige atheïst professor aan Houston Baptist University en teaching pastor van de evangelische Woodlands Church, eveneens gevestigd in Houston.

De grote vraag

Voor christenen is dit verfilmde levensverhaal een boeiend getuigenis: het laat zien hoe God mensen voor Zich kan inwinnen, al zijn ze nog zo onwillig. Of deze Pure Flix-productie sceptische kijkers op andere gedachten kan brengen, is natuurlijk de grote vraag. In ieder geval is het een sympathieke, en op hoofdlijnen geslaagde poging om de zaak van Jezus Christus te bepleiten op het witte doek. In de aftiteling wordt iedereen die meer over het geloof wil weten, gewezen op de site Cursus.ikzoekgod.nl/caseforchrist.

‘Hart van Kerst’-actie 2017

De door Neema/Ecovata gedistribueerde dvd The Case for Christ kost in de christelijke boekhandel slechts € 2,99 (kostprijs), in het kader van de ‘Hart van Kerst’-actie 2017. Bedoeld om jezelf cadeau te doen én om uit te delen aan buren, vrienden, collega’s en familie. Als aantrekkelijk en eigentijds hulpmiddel om het gesprek over de centrale betekenis van Jezus Christus op gang te brengen.

N.a.v. 'The Case for Christ', met Mike Vogel, Erika Christensen, Faye Dunaway e.a., Pure Flix Entertainment (distr. Neema/Ecovata, bestelnummer 9789492189752), speelduur 112 minuten, Kijkwijzer: 12+. Prijs dvd: € 2,99.

Beeld: Pure Flix Entertainment/YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons