'Alsof je door een betoverd Van Gogh-museum wandelt'

Rick de Gier over de film 'Loving Vincent'

De eerste volledig met de hand geschilderde speelfilm’, zo wordt 'Loving Vincent' aangeprezen. Een tikje misleidend is dat wel, want vroeger werden natuurlijk alle animatiefilms met de hand gemaakt – meestal deels getekend en deels geschilderd.

Maar dat doet verder niets af aan het indrukwekkende ontstaan van deze Brits-Poolse coproductie: in zes jaar tijd maakten 125 schilders met dertienhonderd liter verf samen zo’n 67.000 aparte plaatjes. De Vincent uit de titel is natuurlijk Vincent van Gogh. De film gaat niet alleen over hem, maar is ook geheel in zijn stijl geschilderd. In de decors en personages zijn vaak specifieke schilderijen te herkennen: de beroemde sterrennacht, het korenveld met de kraaien, het meisje achter de piano, enzovoort. Alsof je door een betoverd Van Gogh-museum wandelt.

Het resultaat is adembenemend mooi. Maar is de film daarmee automatisch geslaagd? Blijft al die schoonheid anderhalf uur lang boeien? Gelukkig hebben de makers er een heel aardig verhaal omheen bedacht. Dat begint een jaar na Van Goghs dood. Een bevriende postbode (voor de kenners: Joseph Roulin, bekend van het portret met de grote baard) vindt een nooit verzonden brief van Vincent aan zijn broer Theo, en stuurt zijn zoon op pad die te gaan bezorgen. Wanneer de jongen ontdekt dat Theo ook al is overleden, besluit hij af te reizen naar het dorp waar Vincent zijn laatste jaren doorbracht. Daar spreekt hij diverse dorpelingen en hoort allerlei tegenstrijdige roddels. Pleegde de schilder zelfmoord, en waarom dan? Of is hij misschien wel vermoord?

Dit detective-element doet soms wel wat geforceerd aan, maar geeft de film voldoende vaart en biedt de kijker de kans Van Gogh van verschillende kanten te beschouwen. Was hij een asociale hork, een wereldvreemde gek, of toch vooral een lieve, gevoelige man? Hoe dan ook was de schilderkunst alles voor hem, en daarmee valt de vorm van dit verhaal ontroerend samen met de inhoud.

Trailer | Loving Vincent

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons