'Zorgt u ervoor dat de dode mus weer tot leven komt?'

Open brief aan staatssecretaris van Asielzaken Mark Harbers

in Christelijk Nieuws

Beste staatssecretaris Harbers,

‘Operatie geslaagd, patiënt overleden.’ Dit was een van mijn nachtmerries toen ik ervan droomde dokter te worden. Inmiddels heb ik ontdekt dat het ook zo kan gaan buíten de operatiekamer. We maken plannen en schrijven beleid met goede bedoelingen, en dan ontdekken we dat het leven niet zo maakbaar is en dat situaties schrijnend zijn.

In het nieuwe regeerakkoord wordt vastgehouden aan de huidige uitvoering van het kinderpardon. Een regeling die moet getuigen van onze barmhartigheid en menselijke aanpak. Sinds de invoering ervan in 2013 zijn er in de zogenaamde definitieve regeling in de eerste drie jaar slechts 120 aanvragen ingewilligd. Van de 1360 aanvragers moesten er 1240 hun laatste hoop opgeven. Mooie regelingen, maar voor de meesten onmogelijk. In goed Nederlands: we zijn blij gemaakt met een dode mus.

Beste staatssecretaris Harbers, ik maak me zorgen. Ik maak me zorgen over de honderden kinderen die in ons land opgroeien en straks opnieuw moeten beginnen. Ik maak me zorgen over de vele kinderen in uitzetcentra, die in hun korte leven twee keer een vreemdeling moeten zijn. Er kwam even licht aan het einde van de tunnel voor deze groep kinderen toen de verkiezingen eraan kwamen. Maar nu gaat ook dat licht uit.

Een regeling voor slechts 8,8% van de kinderen is erg strikt. Ik pleit dan ook voor verruiming van het kinderpardon. Zelf zou ik ooit ook afgewezen worden voor dit kinderpardon, aangezien ik tijdens de verplichte terugkeergesprekken het azc uit moest vluchten om naar colleges en practica te gaan. Dankzij deze colleges en practica kan ik nu mijn patiënten in leven houden. Zorgt u er alstublieft voor dat de dode mus weer tot leven komt?

Gor Khatchikyan

Gor Khatchikyan vluchtte in 1999 uit Armenië en kwam in Nederland terecht. Dankzij het generaal pardon kreeg hij in 2007 een verblijfsvergunning. In 2012 won hij het tv-programma ‘Premier gezocht’. Momenteel werkt hij als arts op de spoedeisende hulp van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.

Over zijn leven in het AZC schreef hij het boek ‘Gelukzoeker’.

Lees meer open brieven

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons