Wij leven, wij leven!

Blog van Andries Knevel

Onlangs ging ik voor in een kerk van reformatorische snit. Halverwege de preek stak ik mijn enthousiasme over de nadere herdenking van vijfhonderd jaar Reformatie niet onder stoelen of banken. Ik werd wat wezenloos aangestaard.

De datum van 31 oktober zei deze gemeente, bestaande uit veel jonge mensen, nog net wat, bleek uit gesprekken na de dienst. Maar vijfhonderd jaar? Een grote herdenking? Een gemeentelid vertelde mij dat hij afgelopen zomer een biografie over Luther had gelezen, maar dat was het dan ook wel.
Zelf ben ik enthousiast, zo begrijpt u nu. Ik vind het prachtig dat we zo massaal (?) vijfhonderd jaar Reformatie vieren, en dat in Duitsland zelfs Angela Merkel de kar trekt. Maar waarom is dat dan? Wat boeit me, wat ontroert me zo?

Ten diepste die geweldige ontdekking van Luther: het is genade alleen waardoor een mens zalig wordt, waardoor ik vrede met God kan vinden. Of in zijn eigen woorden, in die beroemde zin, toen hij het Licht had gezien: 'Wij leven, wij leven, niet door ons doen, maar door Gods schenkende gerechtigheid in Christus.' Waarom ontroert deze zin me telkens weer? Zeg het maar. Ik heb de afgelopen weken een preek, een paar meditaties en een paar columns over Maarten Luther geschreven en telkens weer kom ik bij deze extatische kreet van Luther uit: Wij leven, wij leven! 

Is dit de emotie van een oudere generatie? Ik ben daar weleens bang voor. Bang dat die geweldige ontdekking een jongere generatie christenen niet zo veel meer zegt. Alhoewel, bang? Nee, toch niet. Het is jammer als je de (kerk)geschiedenis niet meer zo goed kent. Zelf zou ik er niet buiten kunnen. Maar waar het echt om gaat, is dat de kern overblijft, zoals een rapper een paar jaar geleden zong: ‘Religion says do, Jesus says done.
Hoor ik daar Luther?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons