Wie wint de Bijbelquiz: Dwight, Esmaa of Arthur?

BN'ers en thuisspelers bepalen samen uitslag Nationale Bijbelquiz

Wie weten er meer van de Bijbel: christenen, andersgelovigen of atheïsten? Dat is de belangrijkste vraag bij de Nationale Bijbelquiz 2017 op vrijdag 3 november. Drie prominente Nederlanders strijden samen met ‘hun’ kijkers live om de titel van de 14e editie van deze quiz.

Zanger Dwight Dissels speelt voor de christenen, presentator en lerares Esmaa Alariachi voor de andersgelovigen en auteur Arthur Japin voor de atheïsten. Thuisspelers sluiten zich door middel van de app aan bij een van de teams van de prominenten en beïnvloeden op deze manier direct de eindscore. Alle spelers – thuis en in de studio – krijgen een rapportcijfer en kunnen hun kennis van de Bijbel afzetten tegen het gemiddelde.

Actueel en relevant

De vragen zijn gekozen rond thema’s die in het dagelijks leven een rol spelen. In de quiz zijn bijdragen verwerkt van onder meer zakenvrouw Annemarie van Gaal, klimaatdeskundige Bernice Notenboom, oorlogsverslaggever Arnold Karskens en muziekkenner Ad Visser. Zij leggen vanuit hun eigen expertise de verbinding tussen de aloude teksten en de tijd van nu. En zo wordt duidelijk dat de verhalen uit de Bijbel nog steeds springlevend en verrassend relevant zijn.
Nieuw dit jaar is dat vooraf bekendgemaakt is dat een gedeelte van de vragen over het Bijbelboek Ester gaat, zodat de deelnemers zich hierop kunnen voorbereiden.

Oefenen

De presentatie is net als in de voorafgaande jaren in handen van Bert van Leeuwen. Hij wordt bijgestaan door co-host Marleen Stelling, die zo nodig toelichting op de vragen geeft vanuit haar persoonlijke fascinatie. Marleen is theologe en presentator van onder meer het tv-programma Het Vermoeden en het radioprogramma Nog even zondag.
De NBQ-app is vanaf 11 oktober te downloaden via de app-store. Vanaf dat moment kunnen de spelers alvast oefenen met quizvragen en zich verdiepen in het Bijbelboek Ester, om zo op 3 november tijdens de live-uitzending goed beslagen ten ijs te komen.  

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons