Wie is hier nu beperkt?

Blog van Annemarie van Heijningen

Kilometers vreten jij. Mijn krakkemikkige bewegingsapparaat dirigeert me zonder pardon het water in. Ik gehoorzaam bokkig, tegen wil en dank.

Ik ben zwemliefhebber en zwembadhater tegelijk. Ik verfoei het geklooi met de kluisjes, het angstvallig in de gaten moeten houden van je shampoo, het aan- en uitkleedgedoe. En die typische zwembad-kou-tot-op-het-bot met de bijbehorende gaarheid achtervolgt me minstens nog een dag.
Na het verplichte wekelijkse nummer borstcrawl in bibbermodus, trakteer ik mezelf royaal op een warme douche van minstens een kwartier. Daar ontmoet ik hem: een blond en mager joch van een jaar of 8. Hij is, zoals men dit placht te noemen, anders dan de anderen. Zijn ragfijne koppie met de helderblauwe ogen houden mijn aandacht strak in de houdgreep. Zijn onbevangen vrolijkheid verwarmt mijn koude lijf.

Wanneer ik even later mijn kapsel en mijn kippenvel wil föhnen, kruisen onze wegen zich opnieuw. De stem waarmee hij liedjes ten gehore brengt, is minstens zo bekoorlijk en bevallig als hijzelf. Over koetjes en kalfjes kwinkeleert hij – en over een megagrote mug die hij vandaag nog ving.
Steeds wanneer hij me passeert, streelt hij me met een vlug gebaar troostend langs mijn haar. Ik maak oogcontact met zijn moeder. Zonder woorden weten we dat we genieten van elkaars genieten. Wie had gedacht dat ik in dit gore chloorgebouw zou stuiten op puur goud?

In onze maatschappij spreekt men bij dit soort kinderen van beperkt. Maar wie is hier beperkt? Deze jongen zeker niet. Bepaald geen vleugellam figuur. Integendeel: een hoogvlieger is hij. Met een spanwijdte en een reikwijdte die ik, klappertandend op de kleine kruk, stilletjes benijd. Hij beperkt? Hoor wat zijn gevatte antwoord daarop is, verstopt in een liedflard die hij mij bij het verlaten van het pand nog vlug als toegift geeft: ‘Wie dat gelooft die is een koe, groter dan een nijlpaard.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons