Wat heeft 500 jaar protestantisme ons gebracht?

Kijk vanavond naar 'In Holland staat een kerk'

in Mediatips

Op Hervormingsdag, 31 oktober, zendt de EO de muzikale tv-special In Holland staat een kerk uit. In deze special komen de verhalen van vijfhonderd jaar protestantisme tot leven op de gevel van de Laurenskerk in Rotterdam.

Het programma laat zien wat 500 jaar protestantisme ons land heeft gebracht en hoe onze cultuur hierdoor is gevormd. Deze invloed is nog steeds zichtbaar en gaat ook door. We zien het terug in onze kunst, in ons landschap, in onze waarden, in de kerken, in ons religieus erfgoed en in ons als Nederlanders.

Tijdens In Holland staat een kerk  fungeert de Laurenskerk in Rotterdam als projectiescherm. Met zogenoemde 3D-mapping worden videobeelden op de kerk geprojecteerd en lijkt het gebouw tot leven te komen. In Holland staat een kerk is de eerste Nederlandse tv-productie die videomapping op deze schaal en in combinatie met televisie toepast. Hieronder zie je een video van de making-of.

Opnames

Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten mocht de opnames alvast bekijken. Over de projectie op de Laurenskerk zegt hij: "Terwijl de geschiedenis van de beeldenstorm wordt verteld, is op de kerk te zien hoe alles in brokstukken uiteenvalt. De protestantse vernielers slaan het uiterlijk vertoon aan stukken." Tenminste, zo lijkt het. Even later zijn er op dezelfde kerk schilderachtige Hollandse landschappen en indrukwekkende VOC-schepen te zien.

Livemuziek

In de muzikale special is er livemuziek van Stef Bos, Leona Philippo, de Eric van Tijn Band en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. de Amerikaanse dirigent James Gaffigan. Jörgen Raymann vertelt als cabaretier hoe hij 500 jaar protestantisme beleeft.

Zuinigheid

EO-presentator Andries Knevel trekt in de special het land in en gaat in gesprek met experts die meer vertellen over wat er nu in Nederland nog zichtbaar is van de Reformatie.

Marco, die de opnames al mocht zien, legt uit: "Andries geeft in beeld een rode collectezak door en vertelt daarbij hoe Calvijn aandacht wilde voor soberheid en zuinigheid; je moest verantwoord omgaan met je geld. Calvijn stelde voor om – na een rondgang voor onkosten van de kerk – voortaan een tweede collectezak door te geven, voor de armen. De zuinigheid en vrijgevigheid, waar we als Hollanders om bekendstaan, hebben hun wortels in deze tijd.

Wat later bekijkt Andries met schrijver Tommy Wierenga de eerste Statenbijbel. "Hier in deze kerk is het Nederlands geboren," vertelt hij. "We hebben het te danken aan Willem van Oranje, die met een Nederlandse Bijbelvertaling de eenwording van onze natie wilde bewerkstelligen."

Gratis cd

In Holland staat een kerk wordt op 31 oktober 2017 uitgezonden om 20.30 uur op NPO 1. Meer informatie over In Holland staat een kerk is te vinden op 500jaar.nl. Na de uitzending is het mogelijk om via 500jaar.nl een gratis cd te bestellen met muziek van de uitzending. 

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons