Waarom je Bollywood-films gerust kijken kunt

Gecensureerde films uit India veroveren de wereld

Vloeken, grof geweld en expliciete seks. Het zijn juist deze ingrediënten in Hollywood-films die maken dat veel christenen niet elke film willen zien. De opkomende filmindustrie in India – de zogenaamde Bollywood-films – blijkt een verrassend alternatief. De enige vraag is: voor hoe lang?

Waar Hollywood zich vaak beperkt tot één genre per film, strooien de filmmakers in India net zo rijk met genres als Indische koks met kruiden. Dat leverde een compleet nieuw filmgenre op, niet zonder reden vernoemd naar een kruidenmix uit de Indiase keuken: ‘massala films’. De balans is in elke film anders, maar kijkers mogen hoe dan ook rekenen op een bijzondere mix van drama, actie, romantiek en humor, waarbij alle registers worden opengetrokken voor zang en dans. De films zijn diep geworteld in cultuur van India en met veel gevoel gemaakt. Dat levert kleurrijke, levendige en vrolijke films op, die zomaar een maatschappijkritische verhaal met een rauw randje bevatten. Al is de intensiteit van de gespeelde emoties voor nuchtere Hollanders even wennen.

Blootscenes liggen erg gevoelig in India en kom je dus niet zomaar tegen in Bollywood.

Culturele restricties

Geïnspireerd vanuit diezelfde oude cultuur zit de Indiase overheid bovenop de huid van haar filmmakers. De Centrale Raad voor Filmcertificatie beoordeelt alle producties en deelt de films in in vier categorieën. De meeste filmmakers streven naar het U/A-certificaat. Daarmee bereiken zij het grootste publiek. Deze films kunnen geweld bevatten, mild seksuele scènes, angstaanjagende scènes en mild grof taalgebruik. Prima geschikt voor kinderen onder de twaalf als een volwassene meekijkt, beoordeelt de overheid. Juist dankzij de opgelegde ‘culturele restricties’ zijn Bollywoodfilms een relatief veilige kijkervaring. Geen grof geweld, expliciete seks en gevloek, wel veel muziek, dans en kleur. India blijft haar cultuur trouw en voegt daarmee iets unieks toe aan de internationale filmwereld.

Uiteraard laait regelmatig de discussie op in India over deze censuur, bijvoorbeeld als een producent moet knippen in een film. Toch zweert de overheid bij deze culturele restricties. Blootscenes liggen bijvoorbeeld erg gevoelig en kom je dus ook niet zomaar tegen in Bollywood. Wel verliezen de shari’s het steeds vaker van de korte rokjes. Want seks verkoopt ook in India beter. Toch voelen veel jonge filmmakers zich nog te beperkt en zoeken hun heil online. Of dit de ideale situatie is voor India is de vraag. Maar onderuitgezakt op de bank in Nederland zorgt het er wel voor dat je met een gerust hart naar Bollywoodfilms kunt kijken, zonder ongewenste verrassingen op het beeldscherm.

De opkomst van Bollywood

Bollywood is de populaire aanduiding voor Hindifilms uit het Hollywood van India: Bombay. Jaarlijks worden er honderden films geproduceerd. Tot frustratie van menig Indisch filmmaker werd Bollywood tot voor kort geassocieerd met plagiaat, voorspelbare scripts en dubieuze geldstromen. Maar toen internationale films voet aan de grond kregen in India, begonnen Indiërs meer inhoud te eisen van hun eigen filmmakers. Hierdoor groeide de kwaliteit in Bollywood de afgelopen twintig jaar spectaculair. Internationaal nam de belangstelling toe, vooral toen online streamingdiensten als Netflix Bollywoodfilms gingen aanbieden.

Benieuwd? Onder andere deze Bollywoodfilms zijn te zien op Netflix

Airlift

Tijdens de Golfoorlog zet een rijke zakenman alles op het spel om 170.000 Indiërs te evacueren. Spannende film over bijzonder waargebeurd verhaal, al is de film historisch niet helemaal correct. Komt meer in de buurt van Hollywood dan de gemiddelde Bollywood-film.

Dilwale

Dit klassieke liefdesverhaal kijkt als een grote snoepwinkel, mierzoet. Bollywood op z’n best, inclusief de romantische liedjes waarbij de acteurs plots dansen door betoverende landschappen. Wellicht saai voor de doorgewinterde kijker, een prima kennismaking voor beginners.

Dear Zindagi

Net als in de film Dilwale maakt Bollywood-superster Shah Rukh Khan zijn opwachting in deze fijne film. De talentvolle Kaira klopt schuchter aan bij een eigenzinnige therapeut (Khan) als ze zich geen raad weet met zichzelf. Daarmee maakt de film een taboe bespreekbaar.

Pink

Een aangerande vrouw wordt door een gepensioneerde advocaat bijgestaan. Geen vrolijke film, wel een indrukwekkende inkijk in de strijd van het land met haar verkrachtingscultuur. “Als een vrouw nee zegt, stop je. Of ze je vriendin is, je vrouw of een prostituee.”

Sairat

Klassiek verhaal over een verboden liefde, met de pittige kruiden van het kastensysteem in India. De film eindigt ongewoon heftig voor Bollywood, als alle geluid en muziek verstilt en de beelden zich voor langere tijd op het netvlies branden.

Geschreven door:

Willem Bikker

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons