Vind je straks een bijbel op je Airbnb-kamer?

Bijbelvereniging deelt 90.000 bijbels uit

“Een bijbel op een Airbnb-locatie is helemaal geen raar idee. Als particulieren ons daar voor benaderen, lever ik die graag.” Dat zegt Harm Jager (70) in een interview in Het goede leven.

Jager begon deze zomer als voorzitter van de Bijbelvereniging (voorheen de Nederlandse Gideons), die bekend is van de gratis bijbels in onder meer hotels, zorginstellingen en gevangenissen. Vorig jaar werden bijna 90.000 bijbels (of deeluitgaven) op meer dan 6000 plekken op deze wijze gedistribueerd.

Kosteloos

De bestuurder ziet hoe er honger is naar het Woord, ook op plekken die nog niet ontdekt zijn. “Wij kunnen Bijbeluitgaven in ruim zeventig talen aan mensen aanbieden. Kosteloos, omdat we een achterban hebben die ons met kleine en grote giften steunt.”
Jager denkt dat niet voor de hand liggende plekken, zoals Airbnb, straks best wel eens tot de afzetmarkt kunnen gaan behoren. En mede dankzij het feit dat Nederland steeds multicultureler wordt, zal de vraag om bijbels uit onverwachte hoek toenemen, verwacht Jager. “Ik denk zeker aan een toename uit de kring van nieuwkomers uit landen in de Arabische wereld.”

Stoppen met de vertrouwde bijbel

De meest populaire bijbels die vanuit het land worden aangevraagd, zijn de Bijbel in Gewone Taal, uitgaven van het Nieuwe Testament en de Herziene Statenvertaling (HSV). De Bijbelvereniging merkt wel dat sommige hotels of hotelketens stoppen met de vertrouwde bijbel op de hotelkamer. Redenen zijn dat ze ‘neutraal willen zijn’ of ‘andere religies niet voor het hoofd willen stoten’ omdat er bijvoorbeeld geen Koran ligt. Jager: “Ik vind het persoonlijk jammer, maar je ziet soms ook dat hotels er na een poosje op terugkomen. Dan bellen ze ons en zeggen: ‘Er is toch vraag naar.' En dan pakken we het weer op.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons