'Vergeet je de vrouwen niet, Gert-Jan?'

Frits Rouvoet reageert op kabinetsplannen tegen mensenhandel

Het nieuwe kabinet wil met het opnieuw invoeren van het pooierverbod uitbuiting in de seksbranche tegengaan. Met extra geld voor uitstapprogramma’s voor prostituees wil het kabinet vrouwen helpen een nieuw leven te beginnen. En dat is goed nieuws, zegt hulpverlener Frits Rouvoet van Bright Fame.

Uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat het kabinet prostituees wil beschermen tegen misstanden, zoals uitbuiting en mensenhandel. Er wordt geïnvesteerd in internationaal opsporingsonderzoek en mensen die dat willen, wordt het makkelijker gemaakt via uitstapprogramma’s de prostitutie te verlaten. Ook komt er een pooierverbod. 
Frits Rouvoet verleent met zijn organisatie Bright Fame hulp op de Amsterdamse Wallen. Hij is erg enthousiast over de nieuwe voornemens van het kabinet. “Pooier was een beschermd beroep en dat maakt het lastig om het aan te pakken. Het kabinet maakt nu duidelijk: wij staan het exploiteren van vrouwen niet toe. Nu het verboden is, kun je dit probleem beter aanpakken. Dit is een stap in de goede richting om de misstanden in de prostitutie op te lossen."

Stel dat u aan de onderhandelingstafel gezeten zou hebben, wat zou u dan nog meer aangepakt hebben?
Lacht: "Nou, ik ben niet zo'n politiek figuur. Dat is meer iets voor mijn broer André (André Rouvoet, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie, red.). Ik ben blij dat dit kabinet mensenhandel wil aanpakken. Ik zie daarin de hand van de ChristenUnie. Ik heb Gert-Jan Segers in de formatie niet lastiggevallen met mijn wensen. Maar toen hij fractievoorzitter werd, heb ik hem wel laten weten: 'Vergeet de vrouwen niet.' Hij antwoordde: 'Dat zal ik nooit doen, Frits'. En dat is gebleken. Maar ik zou nog verder willen gaan. Wat mij betreft gaan we terug naar de situatie van voor 2000, het jaar dat prostitutie legaal werd. Ik zou graag willen dat prostitutie verboden wordt, maar wel met een gedoogconstructie. Dan kun je beter optreden bij misstanden.  Niet elke vrouw is slachtoffer van vrouwenhandel, maar er vindt wel heel veel gedwongen prostitutie plaats. Los daarvan: welk meisje droomt er nu van om later prostituee te worden? Niemand kiest voor dit werk omdat het zo leuk is. In Zweden is het kopen van seks verboden; dat lijkt me een goed voorbeeld van hoe het zou moeten.”

Luister vanavond om 18.30 uur naar het interview met Gert-Jan Segers in Dit is de Dag.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons