Verfilming van een onalledaagse jeugd

Rick de Gier over de nieuwe film 'The Glass Castle'

Jeannette (Brie Larson) is een succesvolle journalist met een rijke vriend en een mooi appartement in New York. Op een avond, achter in een taxi, herkent ze haar ouders op straat. Ze zien er smoezelig uit en staan eten uit een vuilnisbak te vissen. Gegeneerd wendt ze haar blik af.

Zo begint The Glass Castle, een verfilming van de gelijknamige autobiografie van journalist Jeannette Walls. Jeannette had een onalledaagse jeugd, om het voorzichtig uit te drukken. Haar ouders zwierven werkloos en doelloos rond door Amerika, met vier kinderen die ze min of meer aan hun lot overlieten. In de film zien we flashbacks vol schrijnende taferelen, maar ook momenten van geluk. Jeannettes ouders (gespeeld door Woody Harrelson en Naomi Watts) zijn egoïstisch en labiel, maar ook avontuurlijk en op hun manier liefdevol. Als Jeannette oud genoeg is om op eigen benen te staan, ontvlucht ze pa en ma vol tegenstrijdige emoties.

Ontroerende film

The Glass Castle is een ontroerende film omdat de personages met veel mededogen worden neergezet, terwijl de gevolgen van hun gedrag niet worden vergoelijkt. Wel had de film van mij iets subtieler gemogen, zeker het slot, waarin allerlei gevoelens die eerder mooi zijn gesuggereerd alsnog expliciet worden uitgesproken.

Destin Daniel Cretton

Maar goed, misschien waren mijn verwachtingen ook wel aan de hoge kant. Ik was namelijk een groot liefhebber van de vorige film van regisseur Destin Daniel Cretton, Short Term 12 uit 2013. Die film speelt zich af in een tehuis voor ontspoorde jeugd en is zeldzaam levensecht en aangrijpend. Ik mocht Cretton er destijds over interviewen en toen hij vertelde dat hij zelf ook in de jeugdzorg had gewerkt, straalde hij helemaal. Die persoonlijke betrokkenheid zie je duidelijk terug in de film.
Met The Glass Castle heeft Cretton zich vaardig op het verhaal van een ander gestort, maar ik hoop dat hij de kans krijgt ook nog eens zo’n eigen verhaal te vertellen.

Trailer | The Glass Castle

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons