Sacré-Coeur kleurt rood tegen geloofsvervolging

Vrijheid van godsdienst neemt verder af

Op donderdag 12 oktober kleurt de Sacré-Coeur in Parijs rood om aandacht te vragen voor de afnemende godsdienstvrijheid in de wereld. De Franse organisatie Aide a l’église en detresse (AED) (de Franse tak van Kerk in Nood) is initiatiefnemer.

De actie in Parijs start donderdag om 11.15 uur met een mis, vanaf 19.15 uur wordt de kerk met rode schijnwerpers verlicht. De rode kleur symboliseert het bloed dat door de haat tegen het geloof heeft gevloeid. Later in de avond zijn er nog andere activiteiten rondom de basilique du Sacré-Coeur in de Parijse wijk Montmarte, zoals een gebedswake voor mensen die niet vrij voor hun geloof kunnen uitkomen.

Levensgroot probleem

Marc Fromager, directeur van de AED, benadrukt dat geloofsvervolging een belangrijk probleem is. “Ik heb in Irak Yezidi’s gezien die vanwege hun geloof als seksslaven vernederd zijn. In Inda worden moslims door hindoes als voorwerp behandeld en in Nigeria worden christenen door Boko Haram verminkt… Het is genoeg! Wij moeten de godsdienstvrijheid verdedigen als we vrede willen. Het is een levensgroot probleem.”

Toegenomen vervolging

Vandaag publiceerde Kerk in Nood een rapport over godsdienstvrijheid in de wereld, ongeacht welk geloof dat is. Uit de rapportage van 2015-2017 wordt duidelijk dat vooral christenvervolging is toegenomen. Dit komt vooral doordat er steeds meer aanvallen op christenen zijn door ISIS, Boko Haram en andere fundamentalistische groepen. Veel geloofsgemeenschappen hebben te lijden onder extremisten en autoritaire regimes, maar volgens Kerk in Nood hebben christenen de meeste vijandigheid en geweld ervaren. 

Internationale actie

Eerder kleurden de Trevifontein in Italië, de Westminister Abbey en Cathedral, de Joodse liberale Synagoge, het Imam Khoei Centre in het Verenigd Koninkrijk, en het beeld Christus de Verlosser in Rio in Brazilë rood om aandacht te vragen voor geloofsvervolging.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons