Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

'Elk leven is heilig'

De doodstraf is ontoelaatbaar en staat haaks op het evangelie. Dat zei paus Franciscus tijdens een conferentie in het Vaticaan ter ere van het 25-jarig bestaan van de katholieke catechismus. Volgens de catechismus van de katholieke kerk is de doodstraf in heel uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar deze uitzondering verdwijnt nu dus.

“Het is onze verantwoordelijkheid om het leven in elke fase te beschermen en te verdedigen,” zei de paus. Volgens hem staat de doodstraf haaks op het evangelie. Hij gaf aan dat elk leven waarde heeft, en dus ook dat van een veroordeelde crimineel. “Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste is, omdat elk leven heilig is.”

Uitzondering

In de katholieke catechismus staat nu dat de doodstraf toegestaan is 'wanneer dit de enig mogelijke manier is om mensenlevens effectief tegen een onrechtvaardige aanvaller te verdedigen'. Dit is een uitzondering die al zelden van toepassing was.

Verfijning

“De leer van de Rooms-Katholieke Kerk is dat zij principieel tegen de doodstraf is, maar dat er binnen bepaalde voorwaarden en beperkingen er toch uitzonderingen mogelijk zijn,” legt Nikolaas Sintobin uit. Hij is internetpastor en jezuïet in Amsterdam en heeft de indruk dat het de bedoeling van paus Franciscus is om die uitzonderingen terug te schroeven. "In de praktijk is dit geen grote verandering maar een verdere verfijning. De kerk was al tegen de doodstraf en de uitzondering houdt nu op te bestaan.”

Onmenselijke straf

De paus noemde de doodstraf een onmenselijke straf. Volgens hem kan de maatschappij vooral profiteren van rehabilitatie van veroordeelden. Criminelen die de doodstraf krijgen, hebben die kans niet. Wanneer de wijziging in de Katholieke catechismus verwerkt wordt, is nog niet bekend.

Beeld: Giulio Napolitano / Shutterstock

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons