Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

'Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen'

Vroeger, toen paus Franciscus nog aartsbisschop was van Buenos Aires, was hij “een beetje bang” voor journalisten, omdat die hem in moeilijkheden zouden kunnen brengen. Dat is nu wel anders, schrijft hij in het voorwoord van het boek Adesso fate le vostre domande (‘Stel nu uw vragen’). Dit boek verschijnt vandaag en bevat een uitgebreid interview met paus Franciscus.

“Ik hou ervan mensen in de ogen te kijken en vragen oprecht te beantwoorden, schrijft hij verder, zo meldt de KRO op haar website. “Ik weet dat ik daarbij voorzichtig moet zijn, en ik hoop dat ik dat ook ben. Ik bid altijd tot de heilige Geest voordat ik begin te luisteren naar de vragen en antwoord geef. En zoals ik de voorzichtigheid niet moet verliezen, moet ik ook het vertrouwen niet verliezen. Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen.”

‘Dat risico’ is volgens hem: verkeerd worden geïnterpreteerd. Maar dat neemt de paus op de koop toe, omdat hij het erg belangrijk vindt “direct met mensen te communiceren”.

Beeld: ANP

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons