Melancholie die diep onder je huid kruipt

Rick de Gier over de film 'Blade Runner 2049'

Sciencefiction wordt niet veel beter dan 'Blade Runner'. Deze film uit 1982, naar een roman van de beroemde sf-schrijver Philip K. Dick, speelt zich af in een toekomstig Los Angeles, waar robots die nauwelijks te onderscheiden zijn van mensen, worden ingezet als slaven.

Wanneer een aantal van deze ‘replicants’ rebelleert en ontsnapt, wordt agent Rick Deckard (Harrison Ford) ingezet om ze uit te schakelen. Blade Runner, geregisseerd door Ridley Scott, was destijds een baanbrekende film. Vooral visueel: de sombere toekomstwereld, vol neon en smog, was akelig geloofwaardig en beïnvloedde talloze latere films. Maar ook het verhaal sprak aan, vol filosofische vragen over de aard van natuur, technologie en menselijkheid.

Prettige uitzondering

Nu, maar liefst 35 jaar later, draait de vervolgfilm Blade Runner 2049 in de bioscoop. Ik keek er niet echt naar uit. Hollywood heeft er een handje van klassiekers uit te melken in de vorm van remakes en vervolgen, meestal met matig resultaat. Maar zowaar, Blade Runner 2049 blijkt een prettige uitzondering. Regisseur Denis Villeneuve, die vorig jaar nog de prachtige sf-film Arrival maakte, kopieert niet zomaar de kunstjes die het origineel zo goed maakten, maar bouwt daarop voort en voegt allerlei sterke eigen vondsten toe. 

Melancholie

De film speelt zich dertig jaar na de vorige af. Deckard (een inmiddels 75-jarige Ford) is al jaren spoorloos verdwenen en wordt gezocht door een agent (Ryan Gosling) die een groot mysterie rond de replicants onderzoekt. Leuk detail: de belangrijkste  schurk werd in het origineel gespeeld door Rutger Hauer; nu is er een vergelijkbare rol voor de eveneens Nederlandse Sylvia Hoeks. Maar je hoeft niet naar Blade Runner 2049 voor het verhaal. Dat vond ik eigenlijk aan de magere kant, zeker gezien de epische speelduur van bijna drie uur. Nee, de film overtuigt bovenal als een totaalervaring van adembenemende beelden, prikkelende ideeën en een melancholie die diep onder je huid kruipt. Hoe meer ik eraan terugdenk, hoe meer zin ik krijg hem nog eens te zien. Op een zo groot mogelijk scherm. 

Blade Runner 2049 | Trailer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons