'Meer aandacht voor partners van mensen met autisme'

'Op weg met de ander' en GGZ starten maatjesproject

in Christelijk Nieuws

Er moet meer aandacht komen voor de partners van mensen met autisme. Dat vinden de christelijke vereniging Op weg met de ander en het Therapeutisch Centrum GGZ. Daarom zijn ze samen een maatjesproject gestart.

“We willen meer tijd nemen en aandacht hebben voor de echtgenoten van mensen met autisme,” zegt Gerda Bastiaan, verpleegkundig specialist bij Therapeutisch Centrum GGZ. De eerste proeven lopen sinds het voorjaar van 2017. Er zijn verschillende gesprekken geweest tussen de partners van mensen met autisme en deskundige vrijwilligers. De uitkomsten daarvan zijn positief.

Een-op-een

De aanpak is uniek vanwege het een-op-eencontact tussen de partner van iemand met autisme en de vrijwilliger. “Eigenlijk nemen we de partner in behandeling,” legt Bastiaan uit. “In het maatjesproject krijgen de partners de ruimte om voluit te praten over wat hen bezighoudt, zonder dat de persoon met autisme erbij zit. De partner wordt gekoppeld aan een vrijwilliger met veel kennis over en ervaring met autisme. Daarop hebben we geselecteerd. De vrijwilliger moet goed kunnen luisteren, maar ook vragen kunnen stellen.”

Er is bewust gekozen voor een individuele aanpak. “Als een vrouw net te horen heeft gekregen dat haar echtgenoot is gediagnosticeerd met autisme, roept dat veel vragen op,” stelt Jenneke Wolvers, coördinator van het maatjesproject. “Individuele gesprekken kunnen beter helpen; door goede vragen te stellen, krijgen mensen weer overzicht in hun bestaan. We hebben maatjes die ervaring hebben met autisme, dingen kunnen plaatsen en er iets over kunnen vertellen.”

Enthousiasme

Op de eerste paar maanden van het maatjesproject wordt met voorzichtig enthousiasme teruggekeken. “Uit diverse terugkomgesprekken blijkt dat mensen het erg prettig vinden. Ze ervaren dat ze een band opbouwen, er is groeiend contact,” weet Wolvers. “Mensen vonden het heel prettig om te praten over het probleem. Daaruit blijkt dat we op het goede spoor zitten.”

Een absolute doelstelling heeft Wolvers niet voor het project. “Als iemand wordt gediagnosticeerd met autisme, legt dat druk op je huwelijk. Sommige echtparen overwegen uit elkaar te gaan. Als je kunt zorgen dat een man en vrouw bij elkaar blijven, is het voor mij geslaagd.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons