Koning Jezus of koning voetbal

Blog van Andries Knevel

Laat ik met de deur in huis vallen: iedere zondag gaan er veel meer mensen naar de kerk dan naar het betaald voetbal – inclusief de wedstrijden op vrijdag en zaterdag.

Een paar weken geleden verstuurde ik een tweet met deze strekking en de reacties waren natuurlijk heel uiteenlopend. Waarom deze tweet?, was de vanzelfsprekende vraag. Welnu, om mensen die naar de kerk gaan een hart onder de riem te steken. Zo langzamerhand zou je denken dat een kerkganger een zeldzaam en uitstervend verschijnsel is, maar niets is minder waar: in Nederland gaan iedere zondag nog onvoorstelbaar veel mensen naar de kerk. Hoeveel dan? Ik heb wat zitten rekenen en kom, heel conservatief ingeschat, tot een totaal van minimaal 950.000. Dan heb ik de migrantenkerken nog niet meegeteld, omdat ik daar te weinig zicht op heb. Trouw meldde onlangs een getal van ruim een miljoen min of meer bij een kerk betrokken migranten, dus dan zou het aantal kerkgangers nog veel hoger liggen.

Getal

En het aantal toeschouwers bij het betaald voetbal, vraagt u? Die getallen zijn wel bekend: gemiddeld 320.000 mensen. Zo weinig? Inderdaad zo weinig. Dan gaan er dus veel meer mensen naar de kerk dan naar het betaald voetbal? Zo is het. Wat het zegt? Natuurlijk niet zo veel over de kwaliteit van het geestelijk leven. Dan gaat het over heel andere zaken. En zo’n getal is maar een getal.

Grote ogen

Maar toch. Als ik dit verhaal weleens tegen mensen in mijn omgeving houd, word ik met grote ogen aangekeken. “Dat klopt toch niet, er gaan toch veel meer mensen naar het betaald voetbal?” Nee dus. Er gaan veel meer mensen wekelijks naar de kerk. En mocht u mijn getal willen aanvechten (te laag?), dan hoor ik het graag. U weet me wel te vinden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons