Judith van Helden: 'Boeken helpen angst aan te kaarten'

Schrijfster boek christelijke kinderboekenmaand over 'Bibbers in je buik'

Ooit werd er bij haar ingebroken. Jaren later gaf juist deze gebeurtenis haar inspiratie voor haar nieuwste boek: 'Dieven in de buurt!' Ze schreef het speciaal voor de christelijke kinderboekenmaand bij het thema 'Bibbers in je buik'. “Ik hou wel van gezonde spanning.”

 “Ongeveer een jaar geleden ben ik benaderd om het actieboek te schrijven,” vertelt Judith. Het thema was nog niet bekend, dus ze kon niet gelijk in de pen klimmen. Toen ze hoorde dat het over ‘Bibbers in je buik’ moest gaan, had ze meteen een verhaal in haar hoofd: de inbraak uit haar kindertijd. “Maar inspiratie haal ik ook uit andere dingen; iets wat ik zie, hoor of lees… Het kan van alles zijn en komt op de gekste momenten bovendrijven."

Christelijke kinderboeken

Wat maakt een christelijk kinderboek eigenlijk christelijk? Volgens Judith heeft het vooral te maken met normen en waarden die niet botsen met een christelijke levensstijl, zoals bij seculiere kinderboeken wel het geval kan zijn. Ook het taalgebruik is belangrijk. God hoeft niet per se in elk boek voor te komen. “Het mag wel, maar alsjeblieft niet te geknutseld. Ik ken helaas voorbeelden van verhalen waarin God zo wordt neergezet, dat Hij niet geloofwaardig overkomt."

Gruwelijk eng

Behalve kinderboekenschrijfster is Judith leerkracht van groep 7. De school waar ze lesgeeft, sluit ook aan bij de christelijke kinderboekenmaand in plaats van bij de kinderboekenweek. Ze heeft haar twijfels bij het thema ‘Gruwelijk eng’. “Ik hik steeds tegen het woord ‘gruwelijk’ aan. Ik ben bang dat dit een flinke groep lezers afschrikt, wat me niet helemaal de bedoeling lijkt van een kinderboekenweek. In die zin begrijp ik het wel dat er scholen zijn die ervoor kiezen om hier niet aan mee te doen.” Toch hoeft dat volgens Judith geen reden te zijn om dan maar helemaal niets rond kinderboeken te doen. Ze hoopt dat scholen op een andere manier toch aansluiten. “Leesbeleving is erg belangrijk. Daarnaast kan het thema ‘angst’ ook bij kinderen spelen en weten ze niet altijd waar ze met hun angst heen kunnen. Boeken kunnen dan een veilige manier zijn om dit thema aan te kaarten.”

Naar aanleiding van ‘Dieven in de buurt!’, Judith van Helden, uitgeverij Columbus, 96 blz (gebonden), € 4,95.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons