Jeugdfoto's kijken met het schaamrood op je kaken

Blog van Matthijn Buwalda

Wie het heeft meegemaakt, vergeet het nooit meer: het moment dat je kersverse verkering voor het eerst bij je thuis komt en, om de een of andere duistere reden, de fotoboeken op tafel komen.

Wat ooit bedoeld was als boek vol liefdevolle herinneringen, wordt in één avond een gênante tentoonstelling van hoe je haar zat als kleuter, die ene jas die je nooit aan wilde of zelfs de eerste keer dat je op een potje zat te poepen. Toen ik een jaar of 8 was, werd ik gestoken in mijn oor. Welk beest er verantwoordelijk voor was, ben ik vergeten, maar toen mijn oor de omvang had van een gemiddelde camper, moest ik ermee op de foto. Mijn oor staat er prima op, het probleem is dat de rest van mijn hoofd er ook op staat. Supergênant. De eerste de beste vrouw die niet na tien minuten stikte van het lachen toen ze de foto zag, heb ik dan ook onmiddellijk ten huwelijk gevraagd.

De generatie die nu opgroeit, zal dit soort momenten bespaard blijven, want de meest intieme, grappige en gênante momenten worden massaal door ouders gedeeld op openbare socialmedia-kanalen. De toekomstige partner heeft dus geen fotoboek meer nodig. Ik vind daar wat van. Vooral als het om ouders gaat met een publieke rol. Zangers, presentatoren, bekende mensen zo u wilt. Steeds vaker worden kinderen, van baby af aan, herkenbaar in beeld op sociale media gedeeld, want bekende papa of mama wil zo graag ook het privéleven delen met zijn of haar duizenden onbekende volgers (of leveren de andere posts te weinig ‘likes’ op?).

Ik pleit voor één gênant moment, net zoals ‘vroeger’. Voor als dat vriendje of vriendinnetje voor het eerst meekomt. Lekker de laptop open en met het schaamrood op je kaken jeugdfoto’s kijken. Maar tot die tijd: ouders, bescherm je kinderen. Je hebt ze niet gekregen als paspoppen in de etalage van jouw socialmedia-bestaan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons