Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

in Christelijk Nieuws

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat meldt Open Doors.

Het doel van de viering in Stadion Kridosono in Yogyakarta, was gebed, vertelden de organisatoren. Maar een islamitische woordvoerder van Forum Ukhuwah Islamiyah (FUI) duidde het event als "een bijeenkomst die een ‘arena van afvalligheid’ zou kunnen worden onder het mom van een genezingsdienst”.

De Reformed Evangelical Church of Indonesia bracht een verklaring uit als reactie op de opgelopen spanningen. “Om interreligieuze harmonie te bevorderen en intolerantie uit de weg te gaan, besloot het organiserend comité om de nationale gebedsbijeenkomst niet door te laten gaan.”

Bewijs van intolerantie

Achmad Nurcholish, een moslimgeleerde, beweert dat het niet doorgaan van de meeting het meest recente bewijs is van intolerantie in het land. “Het is een teken dat het in onze maatschappij moeilijk is om mensen te accepteren die iets anders geloven. Intolerantie zal blijven bestaan, totdat de regering er aandacht aan geeft," zegt hij.

Bonar Tigor Naipospos van Setara (Instituut voor Democratie en Vrede) zei tegen het katholieke nieuwsagentschap UCAN: “Door het afgelasten van zulke bijeenkomsten omdat de veiligheid in gevaar zou zijn, geven lokale overheden steun aan fundamentalisten.” De lokale politie stelde echter dat het evenement was afgelast omdat er problemen waren met vergunningaanvragen.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons