In Apeldoorn betaalt de kerk je tandartsrekening

7 diaconieën slaan handen ineen

Zeven kerken in Apeldoorn slaan de handen ineen om hulpbehoevende stadsgenoten te helpen. Vanaf 24 oktober is er één christelijk noodfonds in de stad, vertelt voorzitter Bouwien Krikke.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
“De protestantse kerk in Apeldoorn had al langer een noodfonds waar Apeldoorners een beroep op kunnen doen. Regelmatig klopten diaconieën van andere Apeldoornse kerken bij ons aan om advies. In samenwerking met Kerk in Actie hebben we als gezamenlijke kerken de handen ineengeslagen. Het is mooi dat we nu voor de samenleving één gezicht hebben.”

Waaruit bestaat de samenwerking precies?
“Alle deelnemende kerken leveren geld voor het fonds én vrijwilligers die praktische hulp verlenen. Het geld is er al, maar op dit moment zijn we nog wel op zoek naar mensen uit de verschillende kerken die vrijwilligerswerk willen doen. Ik heb goede hoop dat ze er komen.”

Als je je tandartsrekening niet kan betalen, krijg je bij ons een renteloze lening

Wasmachines en fietsen

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
“Armoedebestrijding is als eerste een verantwoordelijkheid van de overheid. Maar sommige mensen vallen buiten de boot: daklozen, vluchtelingen en mensen die gebruikmaken van de voedselbank. Vaak kunnen ze er niets aan doen dat ze in die situatie belanden, al ken ik ook mensen van wie het wel eigen schuld is. Maar we helpen iedereen. Ze worden door de gemeentelijke organisaties naar ons doorverwezen en via een intakeformulier beoordelen we of ze onze hulp echt nodig hebben.”

Wat bieden jullie mensen?
“We helpen bijvoorbeeld met bankstellen, koelkasten, wasmachines en fietsen. Eigenlijk alle dingen die in een huishouden voorkomen en waar mensen behoefte aan hebben. We krijgen veel van die spullen van gemeenteleden van aangesloten kerken. We bieden geen structurele hulp, maar incidentele noodhulp. Iemand die zijn tandartsrekening niet kan betalen, kan bij ons een renteloze lening krijgen. We geven het niet zomaar weg, want we willen mensen leren omgaan met geld. We verwijzen trouwens ook door naar schuldhulpmaatjes met wie we contact hebben. Want uiteindelijk willen we mensen helpen uit hun penibele situatie te komen.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons