'Ik zit vandaag namens SGP in de Tweede Kamer'

Anna vraagt vandaag aandacht voor meisjes

De Kamerzetel en de social media-acccounts van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zijn vandaag overgenomen door niemand minder dan een vrouw: psychologiestudent Anna van der Meij (20).

Waarom heb je de plek van Elbert Dijkgraaf ingenomen?
“Het is vandaag wereldmeisjesdag, een actie van Girls Right Watch. Vrouwen en meisjes nemen vandaag wereldwijd belangrijke functies over. Ook bij de SGP willen we aandacht vragen voor de schending van rechten van meisjes. We vragen vandaag aandacht voor gendercide: de praktijk in bijvoorbeeld India dat meisjes worden geaborteerd of vermoord, omdat ouders liever een jongetje willen. Een zoon kan later voor hen zorgen en aan een meisje hebben ze niet zo veel, is de gedachte. Vandaag wil ik hier, met de zetel van Elbert Dijkgraaf, aandacht voor vragen.”

Wat vind je ervan dat het nieuwe kabinet de mogelijkheden van geslachtskeuze voor ouders wil verruimen?
“Dat vind ik erg. Op die manier worden bepaalde ziektes niet doorgegeven, maar ik ben er tegen om dat op deze manier te doen.”

Je bent, al is het voor een dag, het eerste vrouwelijke Kamerlid namens de SGP. Hoe voelt dat?
“Dat voelt heel bijzonder. De SGP laat hiermee zien de rechten van de meisjes belangrijk te vinden.”

Smaakt dit naar meer?
“Wie weet word ik Kamerlid voor de SGP. Ik ben al betrokken bij SGP Jongeren. Sowieso heb ik de kwaliteiten en als ik die kan inzetten, lijkt me dat alleen maar goed. Op welke plek? Dat zal de toekomst uitwijzen. Ik heb er zelf geen problemen mee als een vrouw namens de SGP in de Tweede Kamer komt.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons