‘Ik wil gewoon een goed huwelijk!’

Zo voorkom je een echtscheiding

Goede huwelijken lijken zeldzaam te worden. Steeds vaker gaan mensen uit elkaar: de ene keer omdat ze uit elkaar zijn gegroeid, een andere keer omdat ze te verschillend zijn, en een volgende keer omdat er een derde in het spel is. En zo zijn er nog talloze redenen te noemen. Hoe kun je voorkomen dat jouw huwelijk – om wat voor reden dan ook – kapotgaat?

'Beter voorkomen, dan genezen,' is een gevleugelde uitspraak die je ook goed op huwelijken kunt toepassen. Voorkom dat er scheuren ontstaan, want het herstellen van scheuren is veel moeilijker en vermoeiender, dan ervoor zorgen dat jullie huwelijk een stevig fundament heeft.

Sommige stellen zijn zich al bij de start van hun huwelijk bewust dat ze beiden hun best moeten doen om er iets moois van te maken. Als jullie daar niet bij stil hebben gestaan, kan dat alsnog: begin er vandaag nog mee!

In een goed huwelijk bouw je elkaar op

Bouw aan je fundament
In een goed huwelijk bouw je elkaar op, en kun je elkaar aanvullen en bemoedigen. Je geeft elkaar blijdschap en vreugde, en je deelt herinneringen met elkaar.

Leer naar de behoeften en verlangens van je partner te luisteren en doe je best de ander te geven wat hij of zij nodig heeft. Maak tijd voor elkaar. Doe samen leuke dingen. Geniet van elkaars gezelschap, van fijne seks en van een goed gesprek met je geliefde.

Bid samen

Samen bidden is ongelooflijk krachtig, als het gemeend en oprecht is. Dat wil zeggen: als je niet vooral om verandering van de ander bidt, maar ook zelf bereid bent om te veranderen, en om te groeien in de vrucht van de Geest.

In de afgelopen zestien jaar heb ik als coach een aantal mensen begeleid van wie hun huwelijk ontwricht was. Degenen die er oprecht voor kozen met hun partner voor God op de knieën te gaan, ervoeren meer en vaker herstel en nieuwe liefde, dan zij die dat niet deden.

Bid liever: 'Verander mij', 'Open mijn ogen voor de mooie kanten van mijn geliefde’, of 'Vul mij met liefde voor mijn partner', dan: 'Verander alle irritante trekjes van mijn partner'. Als jij bereid bent door de heilige Geest gebruikt te worden in jullie huwelijk, kan Hij in elk geval door jou heen werken om herstel en (nieuwe) liefde in je huwelijk te brengen.

Lees ook: Vind jij het ook moeilijk om te vergeven?

Wees liefdevol en vergevend

De belangrijkste woorden in een goed huwelijk zijn waarschijnlijk: 'Het spijt me' en 'Ik hou van jou'. Maar hoe je ook je best doet, het komt weleens voor dat je denkt: joh, ga een eind fietsen, ik hoef je nu even niet meer te zien! Is dat erg? Welnee! Als je het maar weer goed maakt met elkaar. Soms voelt het meer ‘één’, en soms meer ‘twee’. In het huwelijk probeer je samen een twee-eenheid te vormen.

Praat het uit
Paulus sprak de mooie woorden: “Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid” (Efeziërs 4:26-27). Het is niet erg als je boos wordt. Dat gebeurt weleens. Alleen, zondig dan niet, oftewel: blijf niet boos, zeg nooit dingen waar je later spijt van krijgt en vooral: praat het uit en vergeef elkaar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons