'Ik vermoordde de vader van mijn vriendin'

Gerrit Stanneveld vertelt zijn verhaal in 'De Verandering'

Gerrit Stanneveld groeit op in de achterbuurt van Heerlen. Op 4-jarige leeftijd wordt hij door zijn moeder in een kindertehuis achtergelaten. Daar maakt hij de meest vreselijke dingen mee. Vol woede en haat belandt hij al jong in de misdaadwereld en leidt een leven vol geweldplegingen, schietpartijen, drugs- en drankverslaving. Hij vertelt zijn indrukwekkende verhaal in 'De Verandering'.

Op zijn 16e belandt Gerrit na een gewapende overval voor het eerst in de gevangenis. Niet veel later schiet hij – verslaafd aan heroïne – de vader van zijn ex-vriendin dood. Hiervoor krijgt hij 12 jaar celstraf. Als hij vrijkomt, gaat het niet veel later weer mis. Tijdens een routinecontrole schiet hij twee politiemannen neer.

De Bijbel en de isoleercel

Gerrit belandt opnieuw in de cel en is totaal de weg kwijt. Hij is een vat bomvol woede en agressie, en zit regelmatig voor lange tijd in een isoleercel. Daar verveelt hij zich zo stierlijk, dat hij allerlei boeken begint te lezen. Een van die boeken is de Bijbel. Tot zijn eigen stomme verbazing doet juist dat boek heel veel met hem. Zo veel, dat weggestopte gevoelens van berouw en de behoefte aan vergeving naar boven komen. Op een dag breekt hij. Het is het begin van een jarenlange zoektocht naar herstel.

Moeilijke keuze

Als Gerrit vrijkomt, krijgt hij een zoon. Dat stelt hem voor een moeilijke keuze. Doorgaan met zijn criminele leven en een kopie worden van zijn vader? Of zijn criminele leven afzweren en zijn zoon opvoeden? Op dat moment gebeurt er iets heel bijzonders. 

De Verandering, zaterdag 14 oktober om 18.40 uur op NPO2.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons