'Ik hoop dat óók Afrika het volle pond krijgt'

Open brief aan minister van Ontwikkelingssamenwerking

in Christelijk Nieuws

Hooggeachte mevrouw Kaag,

Op het moment dat ik u schrijf, verblijf ik in Burkina Faso en volg ik met veel belangstelling de ontwikkelingen rond de vorming van de nieuwe regering.
Ik ken u niet persoonlijk, maar wat ik over u lees, is veelbelovend: “No nonsens, geen politiek correct geneuzel, maar Hollandse directheid en beslist geen huis-tuin-en keukendiplomaat.” Ik ben heel blij met de voortvarendheid die hieruit spreekt! Die hebben we zeker nodig bij ontwikkelingssamenwerking en handel.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat hulp en handel elkaar kunnen versterken, en dat mensen in ontwikkelingslanden zo in hun kracht worden gezet. Daarom vind ik het heel mooi dat binnen uw ministerie de link naar handel blijft. Het regeerakkoord legt expliciet een relatie tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking. Deze problematiek zal in het Midden-Oosten terecht veel aandacht krijgen, en dat is erg belangrijk voor deze regio. Daarnaast doe ik een hartelijk beroep op u om aandacht te blijven geven aan Afrika, waar ik nu verblijf.
Afgelopen week sprak ik jongeren in Burkina Faso, die over migratie denken omdat ze geen toekomstmogelijkheden in eigen land zien. Daarom hoop ik vanuit de grond van mijn hart dat in uw beleid de grondoorzaken van armoede en onveiligheid óók in Afrika het volle pond krijgen.

Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking!

Rina Molenaar, lid van de Raad van bestuur van Stichting Woord en Daad

Lees meer open brieven

Hoofdbeeld: Shutterstock
Portretfoto: Woord en Daad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons