'Ik heb de mooiste baan van muzikaal Nederland'

7 vragen aan Martin Zonnenberg, de muzieksamensteller van 'Nederland Zingt'

Met zijn drie koren oefent hij al kerstmuziek. Maar als dirigent van het Groot Reformatiekoor zit Martin Zonnenberg ook midden in de Reformatieherdenking. Visie legde hem 7 vragen voor.

1. Hoe muzikaal is de Reformatie?
“Zowel Luther als Calvijn hield van muziek; zij lieten voor het eerst de gemeente zingen. Dat vind ik prachtig. Als mensen zingen, staan alle neuzen dezelfde kant op. Zingen tot Gods eer verbindt.”

2. Wat wilde je als kind worden?
“Organist. Maar mijn vader zei: je speelt toch al orgel, ga alsjeblieft een vak leren. Daar ben ik achteraf blij mee; met mijn studies schoolmuziek en koordirectie kan ik nu organist, dirigent én samensteller bij Nederland Zingt zijn. Ik heb de mooiste baan van muzikaal Nederland.”

3. Wat is de lekkerste file-muziek?
“Vaak laat ik de radio uit; mijn hoofd zit al vol muziek en tijdens de file borrelt er weleens een nieuw idee op. Zodra ik thuis ben, schrijf ik het op. Als ik andere muziek opzet, is het idee weg.”

4. Wat is je belangrijkste levensles?
“In het grote gezin waar ik uit kom, was ik gewend snel te schakelen, iets te beoordelen en iets minder goed te luisteren. Ik heb moeten leren dat anderen ook goede ideeën hebben.”

5. Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Poeh, de laatste… ze komen vaak voor. Bijvoorbeeld als ik moet dirigeren met een heel orkest bij het koor; dat is prachtig, maar ook spannend. Op zo’n moment bid ik om rust en concentratie, en: ‘Wees erbij, zodat U de eer krijgt.’”

6. Waar staat het mooiste orgel?
“Het Rieger-orgel in de Dom van Ratzeburg is een topper. Vroeger had ik een orgel-cd van Peter Hurford, opgenomen in Ratzeburg, maar ik had geen idee waar dat lag. Tot ik tijdens een reis met orgelgekken een willekeurige afslag van de snelweg nam om te rusten, en onderaan de afrit ‘Ratzeburg, 14 kilometer’ zag staan. Wij zijn daar natuurlijk direct naartoe gereden en hebben het prachtige orgel bespeeld. Dat kippenvelmoment zou ik graag nog eens beleven.”

7. Organist, dirigent, muzieksamensteller, componist: waar haal je de tijd vandaan?
“Dit is een drukke periode, maar ik tel mijn uren niet; mijn leven is muziek. Ik heb onlangs in nachtelijke uren een cantate geschreven, want toen kwam de inspiratie. Zo gaat dat.”

Personalia:

  • Geboren in 1958.
  • Getrouwd met Marjolein en vader van Mark en David.
  • Organist in Sliedrecht.
  • Dirigent van drie koren.
  • Sinds 1985 samensteller van Nederland Zingt.
  • Componeert regelmatig nieuwe muziek.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons