'Ik breek een lans voor kwetsbare ouderen'

Open brief aan minister van Ouderenzorg Hugo de Jonge

in Christelijk Nieuws

Beste Hugo,

Met veel plezier werk ik als zorgverlener in de thuiszorg. ‘s Avonds en soms ’s ochtends kom ik bij cliënten thuis; vaak zijn dat kwetsbare ouderen. Allemaal hebben ze gemeen dat zij zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis willen blijven wonen. Mijn collega’s en ik ondersteunen hen daar zo veel mogelijk bij. Dat doen we altijd samen met de cliënt: we bespreken wat de persoon zelf kan en waar eventueel hulp van familie en naasten nodig is. Prachtig en mooi werk waar ik erg trots op ben!

Het doet mijn kloppend hart voor ouderen zeer goed dat het kabinet 2,1 miljard euro extra vrijmaakt voor de zorg in de verpleeghuizen. Dit betekent dat er meer oog is voor hen aan wie wij, de jongere generatie, zoveel te danken hebben.

Maar dagelijks zie en hoor ik ook wat er achter de voordeuren van zoveel ouderen speelt die nog thuis wonen. Graag breek ik een lans voor hen. Ik hoop heel erg dat er ook geld vrijkomt voor deze kwetsbare, thuiswonende mensen.

Want ouderen wonen met steeds meer verschillende gezondheidsproblemen langer thuis. Dit maakt begeleiding en zorg voor cliënten complexer. In de thuiszorg hebben we daarom hoogopgeleide zorgprofessionals nodig. Op dit moment is de arbeidsmarkt ontzettend krap en zie ik vaak dat mantelzorgers grote verantwoordelijkheid dragen. Ook komt eenzaamheid onder ouderen helaas veel voor.

Stimuleer gemeenten initiatieven te bedenken om eenzaamheid tegen te gaan. Maak vrijwilligerswerk voor en rondom ouderen aantrekkelijk. Investeer in netwerken, want die zijn onmisbaar als we écht willen gaan voor een participatiesamenleving waarin ouderen zich waardevol en niet vergeten voelen.

Graag nodig ik je uit een keer met mij op pad te gaan. Dan laat ik je zien hoe mooi en waardevol mijn werk is.

Wijsheid gewenst!

Paula Hollander
Zorgverlener in de thuizorg bij Rivas Zorggroep Papendrecht

Lees meer open brieven

Beeld: privébezit en ANP/Roos Koole

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons