‘Ik ben single en gelukkig’

Hoe ga je om met opmerkingen over je single zijn?

Singles krijgen van tijd tot tijd goedbedoelde opmerkingen over het uitblijven van een partner. Hoe ga je daarmee om als je helemaal geen partner zoekt?

Een partner wordt vaak als iets onmisbaars gezien. En een goede relatie kan inderdaad heel verrijkend zijn. Toch zijn er ook mensen die spijt hebben van de keuze die ze eens zo overtuigend maakten. Daar hoor je zelden iets over, behalve als het te laat is. Tot die tijd willen mensen je laten geloven dat jij er beter aan doet een partner te zoeken.

Verschillende perspectieven
Het is belangrijk dat mensen weten hoe jij erin staat. Het is ook belangrijk dat jij weet wat het met anderen doet. Hoe lastig ook, bekijk hun vragen en klagen eens vanuit het oogpunt dat ze van je houden. Het zal je in elk geval minder irritatie geven als ze weer over het onderwerp beginnen. Haal adem, hoor het aan en leg de bal bij hen terug.

Het is geen probleem

Het leven moet perfect zijn. Een kind of een vriend(in) die geen partner heeft, hoort niet in dat perfecte plaatje thuis. Voor alle duidelijkheid: in het westerse, perfecte plaatje! Ergens anders kunnen heel andere ‘regels’ gelden over het wel of niet hebben van een partner. Het ‘probleem’ is dus betrekkelijk.

Voor jou is het belangrijk om je te realiseren dat als andere mensen over jouw partnerloosheid klagen, dit eerder iets over hen zegt, dan over jou. Vaak proberen ze hun eigen pijn in jouw schoot te werpen. Het is hun gevoel van afwijzing, of hun verdriet dat ze jouw trouwerij niet (of nooit?) zullen beleven, nooit kleinkinderen zullen krijgen, of noem maar op wat ze aan jouw single-zijn koppelen. Familie en vrienden kunnen je hierdoor opzadelen met een enorm schuldgevoel, terwijl er helemaal geen sprake is van schuld. Jij hebt gewoon geen partner, nou en? Als je daar gewoon blij en tevreden mee bent, is er toch niets aan de hand?

Wees duidelijk

Roep de hele familie bij elkaar of zorg ervoor dat je alle belanghebbenden apart spreekt, zodat dit onderwerp eens goed besproken wordt. Wees op een liefdevolle manier duidelijk. Geef aan wat het met jou doet als dit onderwerp steeds ter sprake komt. Laat hun zien dat je gelukkig bent en vertel dat er wat jou betreft (voorlopig) geen verandering in de situatie hoeft te komen. Als je nog eens een leuke persoon ontmoet, is dat mooi, maar jij hebt niet iemand anders nodig om gelukkig te zijn. Geef ook aan wat jij graag wilt: wil je dat ze er gewoon helemaal niet meer naar vragen, of wil je er zelf over beginnen wanneer je daar behoefte aan hebt? Wat vind je ervan als ze achter je rug om dit onderwerp blijven bespreken? Vind je het goed als ze ernaar vragen, als ze er maar niet over klagen? Oftewel: in hoeverre wil jij geconfronteerd worden met de negatieve gevoelens die anderen hebben over jouw single-zijn?

Haal de angel eruit
Zorg er in elk geval voor dat de lucht geklaard is, zodat het niet een beladen ‘we-hebben-het-er-niet-meer-over-maar-het-is-er-nog-wel-onderwerp’ wordt. Geef ook je familie en vrienden ruimte om te kunnen zeggen wat het met hen doet. Toch mag jij aangeven wat jij wilt, want jij bent het onderwerp van gesprek.

Niet iedereen zal het waarderen als jij je grenzen aangeeft, maar het zal jou in elk geval je vreugde (terug)geven, omdat jij tevreden mag zijn met de situatie zoals die nu is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons