‘Ik ben mij ervan bewust hoe veilig ik ben’

Caroly Houmes vertrekt naar IJM Australië

in Geloven

Acht jaar stond ze aan het roer van International Justice Mission (IJM) Nederland. Sinds 1 september is Caroly Houmes directeur van IJM Australië en nog dit jaar hoopt ze daar ook te wonen. In het radioprogramma Onderweg vertelt zij over het werk van deze organisatie en over haar drijfveer zich in te zetten voor mensen die als werk- of seksslaaf onderdrukt worden.

Als jong kind was Caroly al erg begaan met mensen die met grote problemen te kampen hadden: van programma’s als Spoorloos of Vermist kon ze niet slapen. Nieuwsberichten over de genocide in Ruanda en Burundi kwamen ook hard binnen. “Als kind ben ik veel bang geweest”, vertelt ze aan presentator Elsbeth Gruteke. “Toen kwam het besef hoe veilig ik was in vergelijking met anderen.”

Passie voor mensenrechten
Na de middelbare school, gaat Caroly naar de Universiteit, waar ze rechten studeert. Ze ontmoet daar een professor die erg gepassioneerd is over mensenrechten en die specialist is op het gebied van mensenhandel. Het versterkt haar betrokkenheid bij dit onderwerp. Als ze tijdens een zomervakantie in Canada is, ontdekt ze de website van IJM. De organisatie is dan nog maar in een paar landen actief. Als ze contact opneemt, is ze meteen als vrijwilliger welkom. Niet veel later wordt ze directeur van International Mission Nederland.

Minderjarige meisjes
IJM zet zich inmiddels wereldwijd in om mensen te bevrijden uit situaties van onrecht, slavernij en uitbuiting. Denk aan minderjarige meisjes die misbruikt worden, jongens die als slaaf ingezet worden in de visindustrie, of hele gezinnen die onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen worden te werken. Wereldwijd worden er zo’n 45 miljoen mensen op deze manier onderdrukt.

Resultaten
Het werk van IJM werpt veel vruchten af. Door de reddingsoperaties die worden opgezet, worden niet alleen mensen uit hun benarde situaties gered, het zorgt ook voor angst bij onderdrukkers om door de politie opgepakt te worden. Op de Filipijnen zorgde dit ervoor dat het aantal minderjarige meisjes in dat gedwongen in de seksindustrie werkte, in 4 jaar tijd met 79% was teruggebracht. IJM hoopte in vier jaar een reductie van 25% te kunnen bewerkstelligen. Deze verwachting is ruim overtroffen.

Omdat haar visum nog niet binnen is, geeft zij nu nog vanuit Nederland leiding aan dit team. Ze hoopt nog voor de jaarwisseling in Australië te wonen.

Beluister hier het hele interview.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons