'Ik ben homo, dat is (g)een zonde'

Nieuwe postercampgane van Hart van Homo's

in Christelijk Nieuws

Binnenkort kun je ze zien hangen in je kerk of op school: een poster met een prikkelende tekst over homoseksualiteit. De christelijke stichting Hart van Homo’s heeft er zes gepresenteerd. Het doel is duidelijk maken dat de kerk homoseksuele jongeren in het vizier heeft, of in ieder geval wil krijgen.

Tijdens de ontmoetingsdag die Hart van Homo’s zaterdag organiseerde, viel op dat jongeren weinig signalen opvangen waaruit blijkt dat de kerk van hun bestaan afweet. “Een jongen vertelde dat homoseksualiteit in zijn gemeente nooit wordt genoemd. Niet in de preek, niet in de voorbede, nooit,” zegt Herman van Wijngaarden, van stichting Hart van Homo’s. “Dan gaat zo’n jongen ook niet vertellen dat hij homo is. Dat noem ik het signaal van het stilzwijgen.”

Homo-acceptatie

De stichting is vooral actief in het orthodoxe deel van christelijke gemeenschappen. Daar valt qua homo-acceptatie nog veel te winnen. “Er is wel groeiende openheid, maar het voorbeeld dat ik net noemde, staat ook voor een groot deel,” weet Van Wijngaarden. “Er wordt veelal gewoon niet over gesproken. Natuurlijk weten mensen dat er homo’s zijn, maar velen willen of durven daar niets over te zeggen.”

Simpel signaal

De posters zijn in samenwerking met twee homoseksuele jongeren ontwikkeld. Ze kunnen worden opgehangen in bijvoorbeeld scholen of kerkgebouwen. “Daarmee zendt de kerk of school een signaal uit: we hebben jullie in beeld," licht Van Wijngaarden toe. "Een heel simpel signaal. Voor een homoseksuele jongere, maar ook naar zijn of haar omgeving toe.” Daarnaast roepen de posters reactie op. “Ze appelleren naar de kijker: wat vind je ervan? ‘Iemand ziet me’ of ‘niemand ziet me’? Je wordt haast gedwongen om er iets van te vinden.”

De reacties op de posters zijn veelal positief. Alle bezoekers van de ontmoetingsdag hebben er één gekregen om thuis op te hangen. “Veel mensen riepen: ‘Wat een goede posters!’ Een aantal mensen gaven aan dat ze niet wisten of ze de poster durfden op te hangen. Dat geeft aan dat het hard nodig is!”

De posters zijn te bestellen op de website van Hart van Homo's.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons