'Hoe wordt het leuk aan tafel?'

Tips van Eline Hoogenboom

"Vaak hoor je idyllische verhalen van mensen over hoe gezellig het is als ze met hun gezin aan tafel zitten. Maar bij ons is het vaak een chaos. We hebben haast, er is ruzie en bij het Bijbellezen wordt gezucht. Hoe zorg ik dat dit een leuk moment wordt?"

Goeie vraag! Een paar jaar geleden deden we bij Huis van Belle onderzoek onder onze doelgroep en daaruit bleek dat de geloofsgesprekken die tienermeiden met hun ouders hebben, meestal plaatsvinden tijdens of na het eten. Toch wel een belangrijk moment dus, die maaltijd.

Herkenbare chaos

Maar die chaos is voor veel gezinnen herkenbaar. Catechisatie, korfbal, vergadering... het hijgt allemaal zo in je nek. Ik wil je uitdagen het eens om te draaien. Waarom niet het belangrijkste eerst? Begin met dankzeggen, in plaats van het – stiekem soms toch best wel standaard – gebed aan het begin van de maaltijd. Iedereen noemt drie punten op waar hij of zij die dag dankbaar voor was. Helemaal niet origineel dit idee, want deden ze dit al niet in Dr. Quinn? (Het handen vasthouden kun je misschien beter achterwege laten als je pubers hebt.)

Fijne manier

Het is echt een fijne manier om de dag af te sluiten en je te realiseren waar je blij om was, wie er aardig tegen je gedaan heeft, wat een fijne ervaring was. Probeer het eens; ik hoop echt dat de maaltijd een gezelliger vervolg krijgt!

5 Tips

1.  Is het altijd rennen en vliegen en haalt de helft nooit het toetje? Begin dan eens met het toetje en geef iedereen aan tafel de opdracht iets te noemen waar hij of zij vandaag trots op is. Of eet een keer alleen (gezonde) toetjes. Maak het leuk!
2.  Kinderen moeten leren dat luisteren net zo fijn is als praten. Wees dus niet bang om soms een wat stiller kind het podium te geven en uit te leggen dat er ook geluisterd moet worden.
3.  Leg je erbij neer dat niet elke maaltijd heel uitgebreid is en maak bijvoorbeeld van de zondagse maaltijd echt een feest. Ik ken een gezin dat doordeweeks vrij sober eet, maar waar op zondag elk gezinslid zijn of haar favoriete eten mag kiezen
4.  Wissel uit: heb je leuke buren met een gezin? Ga de ene week bij hen eten en laat ze de andere week bij jullie komen. Scheelt jou een keer koken en de kinderen hebben gezelligheid aan elkaar.
5.  Kijk nog eens kritisch naar jullie weekschema. Is er echt niet een avond waarop niemand meteen na het eten weg moet? Of is het soms de mobiele telefoon die aandacht opeist? Het is zo jammer om niet af en toe even te kunnen natafelen. Juist op die momenten deel je wat over het geloof.

Leestip

Dankboek, Ernst-Jan Pfauth, uitgeverij De Correspondent, 256 pag., € 20,-.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons