Hoe houd ik het leuk thuis, zonder beeldschermen?

5 tips van Yvonne Bijl

'Het is herfstvakantie en het regent. Stiekem vind ik het heerlijk als mijn drie kinderen achter een beeldscherm zitten. Lekker rustig. Even geen gedoe, geen gevit en geruzie. En ik kan even mijn ding doen. Hoe zorg ik ervoor dat het ook rustig is buiten schermtijd om?'

Ik denk dat dit voor heel veel ouders een herkenbare vraag is. Enerzijds is het een genot, die rust in huis, wanneer de kinderen achter hun beeldscherm zitten. Anderzijds zitten ze er te lang achter, omdat jij geen zin hebt de rust te verstoren door de schermpjes te laten opruimen. Want één ding is zeker: rust in huis creëren met jonge kinderen valt nog niet mee.

Nul komma nul contact

Wanneer je een drukke dag hebt gehad, is het fijn even niets te hoeven. Niemand die iets van je wil, heerlijk! Op een regenachtige herfstdag is het ook knus om onder een dekentje een filmpje te kijken. Besef dat wanneer iemand op een beeldscherm zit, er nul komma nul contact is met de buitenwereld. Bij meer kinderen tegelijk op een beeldscherm is het dus even ieder voor zich. Als het binnen de perken is, is het oké natuurlijk. Fijn juist. Maar de rustige sfeer zou ook op een andere manier gewaarborgd kunnen worden. Bijvoorbeeld in de vorm van knutselen of (bord)spelletjes doen. Nee, geen digitale spellen ;-)

Ontspannen ronddartelen

Ik geloof dat kinderen gedijen bij harmonie in het gezin. Dat het fijn is om bij elkaar te zijn. Ontspannen ronddartelen in een huis waar mensen liefdevol met elkaar omgaan en waar voelbaar van elkaar gehouden wordt. Is daar dan nooit ruzie? Nee, dat is onmogelijk. Ruziemaken moet je leren, en in een harmonieuze setting is dat juist goed. Daar wordt namelijk ook sorry gezegd en mag je weer opnieuw beginnen. Het is een plek waar je mag ‘zijn’.

Haast is de vijand van harmonie

Het is sfeerverhogend wanneer ouders oprechte interesse tonen in hun kind. Als ze gerichte vragen stellen en luisteren naar het antwoord. Dit laatste is soms lastig, helemaal als je haast hebt. Maar kruip in de huid van je kind. Luister oprecht. Stel vragen, waardoor je kind merkt dat je oprechte interesse hebt. Stop met haastig leven, leef in het nu. Haast is de vijand van harmonie. Wanneer je leeft in het hier en nu, kun je meer genieten van de kleine dingen. Dan blijken dingen ineens te kunnen wachten en heb je zomaar een fantastisch moment met je kleuter. Niet gepland, maar het ontstond gewoon. Geniet als gezin van samen zijn en samen doen. Ga eropuit: voel, proef, ruik en beleef de herfst. Zoek de verbinding met elkaar!

5 tips

1. Maak heldere afspraken over beeldschermtijd.
2. Laat de kinderen een pot maken met briefjes waarop activiteiten staan die iedereen leuk vindt.
    Eens in de zoveel tijd mag een kind een briefje pakken en staat er een leuke activiteit gepland. 
3. Leef in het nu!
4. Plan date-nights met je partner. Een harmonieus huwelijk werkt door op de kinderen!
5. Ga een middag met z’n allen naar zee of naar het bos. Lekker uitwaaien, kletsen, kastelen
   bouwen of bladeren zoeken, vliegeren of een balletje trappen. Succes verzekerd!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons